Συμφωνία Μητσοτάκη-Ιερώνυμου: Δημιουργία Ομάδων για την Εκκλησιαστική Περιουσία

Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει αναλάβει μια σημαντική πρωτοβουλία για να προσφέρει στέγαση σε φοιτητές και νέα ζευγάρια που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της ζωής τους. Αυτή η κίνηση περιλαμβάνει μια λίστα με οικοπέδα και ακίνητα που σκοπεύει να παραχωρήσει στο κράτος, επιδιώκοντας να γίνει ένας καθοριστικός κοινωνικός εταίρος. Η συμφωνία αυτή προήλθε από τη πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Ο Αρχιεπίσκοπος στοχεύει να αναδείξει την Εκκλησία σε έναν από τους πιο αξιόπιστους συνεργάτες της πολιτείας, παραπέμποντας σε παραδείγματα χωρών όπως η Γερμανία και η Αυστρία, όπου αίθουσες συνεργασίας μεταξύ κράτους και Εκκλησίας λειτουργούν αποτελεσματικά.

Οι στενοί δεσμοί που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ των δύο πλευρών, στηριζόμενοι σε κοινές αξίες και το ορθόδοξο πνεύμα, αποτελούν τη βάση για την επίλυση παλιών προκλήσεων σχετικά με τη σχέση κράτους και Εκκλησίας, με κύριο ζήτημα τη μείωση της φορολογίας που επιβαρύνει τα εκκλησιαστικά ακίνητα.

Το θέμα της φορολογίας έχει αναχθεί σε προτεραιότητα για την κυβέρνηση, καθώς τα έσοδα από τους ναούς και τα μοναστήρια είναι ελάχιστα σε σχέση με το συνολικό κόστος των κοινωνικών και φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων της Εκκλησίας.

Δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου τονίζουν ότι «η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας πρέπει να γίνει με συνεργασία της ελληνικής πολιτείας, με σκοπό το κοινό καλό». Οι εκτιμήσεις της Ιεράς Συνόδου αναφέρουν ότι η συνολική έκταση των γαιών της Εκκλησίας φτάνει τα 1.232.300 στρέμματα, εκ των οποίων 367.000 είναι δασικές εκτάσεις, 745.400 βοσκοτόπια και 169.900 καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Επιπλέον, η δημιουργία ειδικών ομάδων εργασίας έχει προγραμματιστεί, προκειμένου να καταγραφούν τα ακίνητα και οι εκτάσεις και να αναλυθούν η κατάσταση, η νομική τους κατάσταση και τυχόν αδιευκρίνιστες διεκδικήσεις.

Στην Εκκλησία επικρατεί ανησυχία σχετικά με την κατάλληλη χρονική στιγμή για την προώθηση αυτών των δράσεων, καθώς υπάρχουν αμφιβολίες για το αν το πλαίσιο είναι κατάλληλο για την υλοποίηση των κοινών πρωτοβουλιών.

Ωστόσο, αναφορές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποκαλύπτουν ότι η Εκκλησία κατέχει και νησιά και βραχονησίδες στα Αιγαιοπελαγίτικα συμπλέγματα. Στον κατάλογο της περιουσίας περιλαμβάνονται 900 ακίνητα που εκτιμάται ότι το 85% τους είναι διαμερίσματα, καθώς και γραφεία, καταστήματα, και άλλα επιχειρηματικά ακίνητα.

Ενδεικτικά παραδείγματα περιλαμβάνουν κτίρια όπως το υπουργείο Εσωτερικών στην πλατεία Κλαυθμώνος, νοσοκομεία, και άλλα εμπορικά ακίνητα που όμως δεν συνεισφέρουν έσοδα στην Εκκλησία.

Μετά τη συμφωνία για το έργο «Green Σχιστό» που αφορά την αξιοποίηση 3.000 στρεμμάτων στην περιοχή του Σχιστού-Σκαραμαγκά, η Οικονομική Υπηρεσία της Μονής Πετράκη εξετάζει την αξιοποίηση πολλών ακινήτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη για να μεγιστοποιήσει την οικονομική τους δυναμική.

δειτε ακομα

δειτε ακομα