Στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Συναντά τον Κώστα Τασούλα – Τι Σημαίνει η Επίσκεψη

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, βρίσκεται στην Αθήνα για κρίσιμες συνομιλίες με την ελληνική πολιτική ηγεσία.

Άφιξη και υποδοχή στην Αθήνα

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, έφτασε στην Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Η άφιξη του αεροσκάφους του Αλ Σίσι στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» πραγματοποιήθηκε στις 10:15 το πρωί. Εκεί τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας – Αιγύπτου

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης Αθήνας – Καΐρου. Θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν είναι η οικονομία, η ενέργεια, η μετανάστευση, η παιδεία και ο πολιτισμός.

Ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου: Το έργο GREGY

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου με το GREGY, ένα έργο που προωθείται από τον Όμιλο Κοπελούζου. Αυτή η υποθαλάσσια διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου θεωρείται κρίσιμη για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Η σημασία του έργου αναγνωρίζεται και από την ΕΕ, με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να αναφέρεται συγκεκριμένα στην ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου-Ελλάδας στην πρόσφατη ομιλία της στη Σύνοδο για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο.

Σημαντική συγκυρία και γεωπολιτικές εξελίξεις

Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, με ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις σε Μέση Ανατολή και Ευρώπη. Ελλάδα και Αίγυπτος λειτουργούν ως πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, έχοντας κοινή προσέγγιση σε θέματα που άπτονται του Διεθνούς Δικαίου.

Η έντονη κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας, κυρίως όσον αφορά στο Κυπριακό, όπως φάνηκε από τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθιστά ακόμη πιο σημαντικό ένα κοινό μέτωπο Αθήνας και Καΐρου. Υπενθυμίζεται η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου τον περασμένο Ιανουάριο στο Κάιρο.

Η Συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου

Η Συμφωνία για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), η οποία υπεγράφη στις 6 Αυγούστου 2020 στο Κάιρο, αποτελεί ορόσημο για τις ελληνο-αιγυπτιακές σχέσεις. Θεωρήθηκε ιστορική διπλωματική επιτυχία για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, και δημοσιεύθηκε στην Υπηρεσία Ωκεανικών Υποθέσεων του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 2020.

Η συμφωνία αυτή εντάσσεται στον ευρύτερο θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της Ελλάδας, ο οποίος υποβλήθηκε στην ΕΕ τον Απρίλιο του 2025 και προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας.

δειτε ακομα

δειτε ακομα