Στη Μάχη για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια

Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι το μοναδικό θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα για το έτος 2025. Αυτή η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους. Ωστόσο, το δεύτερο εξάμηνο φέρνει μαζί του τη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει πολλές εξελίξεις και αντιπαραθέσεις που θα διαμορφώσουν το πολιτικό σκηνικό ενόψει των εκλογών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει να αναζητήσει ευρύτερες συναινέσεις, προτείνοντας μια «τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση». Αντίθετα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιδιώκουν να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις, προσπαθώντας να κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

Πέντε χρόνια έχουν περάσει από την τελευταία διαδικασία, και είναι πλέον εφικτό για τη Βουλή να προχωρήσει σε προτάσεις αλλαγών. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη ανακοινώσει ότι αυτή η διαδικασία θα ξεκινήσει από το καλοκαίρι και μετά.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης είναι αποκλειστικά θέμα επιβίωσης, και αν οι εκπρόσωποι της Χαριλάου Τρικούπη επιδείξουν διάθεση συνεργασίας ή προτείνουν τη σύσταση ιδιωτικών πανεπιστημίων, η αντίθεση που θα προκύψει θα είναι σαφής. Το άρθρο 16 έχει αποτελέσει σταθερά σημείο τριβής που δημιουργεί πολιτικές και κοινωνικές αντιπαραθέσεις. Είναι αναμενόμενο οι αντίπαλοι της κυβέρνησης να εμφυσήσουν ένα μέτωπο γύρω από το φοιτητικό κίνημα.

Αυτή τη στιγμή, η παροχή ανώτατης εκπαίδευσης επιτρέπεται μόνο σε δημόσια Ιδρύματα, απαγορεύοντας την ίδρυση ανώτατων σχολών από ιδιώτες. Το θέμα αυτό έχει επανερχόμενο χαρακτήρα στην πολιτική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας.

Το 2006, η κυβέρνηση φάνηκε έτοιμη να κερδίσει τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο τότε ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση. Ωστόσο, εσωτερικές αναταραχές προκάλεσαν την απόρριψη της ρύθμισης από τον Γιώργο Παπανδρέου. Το 2019, υπό την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία περιέλαβε το συγκεκριμένο άρθρο στις προτεινόμενες για αναθεώρηση διατάξεις, χωρίς όμως να επιτευχθεί κάποιος ουσιαστικός καρπός.

Ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να συμπεριλάβει στο συνταγματικό πακέτο θέματα που αφορούν τις σχέσεις κράτους και εκκλησίας, γεγονός που αναμένεται να προσθέσει ακόμη περισσότερη ένταση στη διαδικασία. Το ΠΑΣΟΚ θα επιμένει στην αναγκεότητα αλλαγής του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, με στόχο η ηγεσία αυτή να εκλέγεται από τη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, αντί να διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, ώστε να διασφαλιστούν θεσμικά αντίβαρα. Στην Κουμουνδούρου, οι παράγοντες αναγνωρίζουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξουν περιθώρια συνεννόησης σχετικά με τα άρθρα που σχεδιάζονται για αναθεώρηση.

δειτε ακομα

δειτε ακομα