Φωτιά στα Πανεπιστήμια: Όλο το παρασκήνιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ

Η σκιά της συνταγματικής αναθεώρησης βαραίνει το 2025, προκαλώντας πολιτικές αναταράξεις και αντιπαραθέσεις που θα διαμορφώσουν το σκηνικό πριν από τις εκλογές.

Συνταγματική Αναθεώρηση 2025: Ένα Πολιτικό Σταυροδρόμι

Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί μόνο την αρχή των πολιτικών διεργασιών για το 2025. Παράλληλα με αυτή, η προγραμματισμένη συνταγματική αναθεώρηση αναμένεται να κυριαρχήσει στο πολιτικό προσκήνιο, δημιουργώντας έντονες συζητήσεις και ενδεχομένως ανατροπές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εκφράσει την πρόθεση για μια τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση, επιδιώκοντας ευρύτερες συναινέσεις. Από την άλλη πλευρά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιθυμούν να διατυπώσουν τις δικές τους προτάσεις, διεκδικώντας μια πιο δυναμική παρουσία.

Το Χρονοδιάγραμμα και η Ατζέντα της Αναθεώρησης

Έχοντας συμπληρωθεί πέντε χρόνια από την τελευταία αναθεωρητική διαδικασία, η Βουλή έχει πλέον τη δυνατότητα να προχωρήσει σε νέες προτάσεις αλλαγών. Ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2025.

Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα είναι το άρθρο 16, το οποίο αφορά την ανώτατη εκπαίδευση. Σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη, η παροχή ανώτατης εκπαίδευσης επιτρέπεται μόνο από δημόσια ιδρύματα, γεγονός που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αυτό το θέμα έχει επανέλθει επανειλημμένα στην πολιτική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας.

Οι Θέσεις των Πολιτικών Κομμάτων

  • ΣΥΡΙΖΑ: Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί ζήτημα επιβίωσης. Η στάση του κόμματος θα διαμορφωθεί ανάλογα με τις προτάσεις άλλων κομμάτων, ιδίως σε ευαίσθητα ζητήματα όπως η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
  • ΠΑΣΟΚ: Το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στην αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, προτείνοντας την εκλογή της από τη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, αντί του διορισμού από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Προκλήσεις και Προοπτικές

Η επίτευξη συναίνεσης φαίνεται δύσκολη, ιδίως σε ορισμένα άρθρα που προτείνονται για αναθεώρηση. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να συμπεριλάβει στο συνταγματικό πακέτο θέματα που αφορούν τις σχέσεις κράτους και εκκλησίας, γεγονός που ενδέχεται να αυξήσει την ένταση στη διαδικασία.

Η συνταγματική αναθεώρηση του 2025 αναμένεται να είναι μια περίπλοκη και αμφιλεγόμενη διαδικασία, με σημαντικές επιπτώσεις για το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Η ικανότητα των πολιτικών δυνάμεων να βρουν κοινό έδαφος και να επιτύχουν συναινέσεις θα κρίνει την επιτυχία της αναθεώρησης και την πορεία της χώρας προς το μέλλον.

δειτε ακομα

δειτε ακομα