Σήμερα το πρωί, ο Στέλιος Πέτσας επεσήμανε την ανάγκη μείωσης της διαφοράς ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων.
Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Μega, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα αιτήματα των συνταξιούχων για αυξήσεις στις συντάξεις, υπογραμμίζοντας ότι «οι συνταξιούχοι είναι οι γονείς και οι παππούδες μας, κατανοούμε την κατάσταση που βιώνουν και δεν είμαστε αποκομμένοι από την πραγματικότητα. Κάτω από δύσκολες συνθήκες, από το 2010 έως το 2019, βιώσαμε συνεχείς περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, καταργήσεις δώρων και του ΕΚΑΣ. Ωστόσο, από το 2019 και μετά, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει κάνει βήματα για τη σταθεροποίηση της κατάστασης, δίνοντας μέσες αυξήσεις που αγγίζουν το 13%, με νέο πακέτο αυξήσεων προγραμματισμένο για την επόμενη χρονιά. Η οικονομία μας έχει αρχίσει ήδη να ανακάμπτει, και είναι σημαντικό να στηρίξουμε όλες τις κοινωνικές ομάδες, από τους συνταξιούχους μέχρι τους νέους που παλεύουν για ένα καλύτερο μέλλον με πολύ χαμηλούς μισθούς».
Ο κ. Πέτσας σημείωσε: «Η κυβέρνηση κάθε χρόνο φροντίζει να επιστρέφει στην κοινωνία ένα μερίδιο από την ανάπτυξη. Κάθε ευρώ που περισσεύει από τον προϋπολογισμό επιστρέφει στην αγορά. Ζούμε σε μια χώρα που έχει αναλάβει δεσμεύσεις για πολλά χρόνια, και αν η συζήτηση για την επανέναρξη των δώρων ή του ΕΚΑΣ προκύψει στο μέλλον, θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες».
Σε σχέση με τα φορολογικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2025, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «για κάθε ευρώ αύξηση του ΑΕΠ, οι δημόσιες χρηματοδοτήσεις αυξάνονται κατά μισό ευρώ μέσω της φορολογίας. Η σύγχυση μεταξύ αύξησης εσόδων και αύξησης φορολογικών συντελεστών είναι λανθασμένη. Για το 2025, αναμένονται περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ αύξηση στο ΑΕΠ και, χωρίς νέους φόρους, θα παρατηρηθεί αντίστοιχη αύξηση στα δημόσια έσοδα».
Σχετικά με τις τράπεζες, ο βουλευτής ανέφερε: «Απαιτείται πίεση στις τράπεζες για τη μείωση των προμηθειών και της σημερινής ανησυχητικά μεγάλης ψαλίδας ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων. Η κυβέρνηση έχει ήδη αναλάβει δράσεις για αυτό, όπως η μείωση κατά 50% των προμηθειών σε μικρές συναλλαγές κάτω των 10 ευρώ. Θέλουμε να δούμε αυτή τη μείωση και σε άλλους τομείς. Με τη συγχώνευση της Παγκρήτιας και της Attica Bank, προσπαθούμε να κάνουμε το τραπεζικό σύστημα περισσότερο ανταγωνιστικό και φιλικό προς τους πολίτες. Επίσης, η κατάργηση της φορολογίας επί των έντοκων γραμματίων παρέχει μια εναλλακτική πρόταση για τις αποταμιεύσεις. Είναι κρίσιμο να υπάρξει συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης, υπουργείου και Τράπεζας της Ελλάδος για να επιτευχθεί αυτή η μείωση».
Τέλος, όσον αφορά τη δυνατότητα άλλων φορέων να παρέχουν δάνεια, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι «υπάρχει ένα πλαίσιο για μικρές πιστώσεις, έως 25.000 ευρώ, το οποίο δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα όσο θα θέλαμε. Ωστόσο, το ευρύτερο ζήτημα αφορά την εμπιστοσύνη στην οικονομία, η οποία σταδιακά αποκαθίσταται. Ανησυχώ ιδιαίτερα για την απουσία τραπεζικών καταστημάτων σε πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας, ακόμη και σε δήμους. Είναι αδικία για τους συνταξιούχους, οι οποίοι πρέπει να αντιμετωπίσουν πολλές διαδικασίες για μια απλή συναλλαγή. Επίσης, η επιβολή προμηθειών ακόμα και για τις πληρωμές λογαριασμών αποτελεί πρόβλημα. Πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτά τα ζητήματα πρώτα», κατέληξε ο κ. Στέλιος Πέτσας.