Στέφανος Κασσελάκης: Συζήτηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και το Μητροπολιτικό Πάρκο
Ο Στέφανος Κασσελάκης, πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας, πραγματοποίησε ανοιχτή συζήτηση στη Θεσσαλονίκη, εστιάζοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης, με έμφαση στο Μητροπολιτικό Πάρκο και τη ΔΕΘ. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην Αποθήκη Δ στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Στη συζήτηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η βουλευτής Χαλκιδικής Κυριακή Μάλαμα και η βουλευτής Πιερίας Θεοδώρα Τζάκρη, καθώς και εκπρόσωποι της Κίνησης Πολιτών για το Μητροπολιτικό Πάρκο – σύμπραξη «Όλη η ΔΕΘ ένα Πάρκο», ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και η δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου.
Η ανάγκη για περισσότερο πράσινο στην Θεσσαλονίκη
Ο κ. Κασσελάκης τόνισε την ανάγκη για περισσότερο πράσινο στην πόλη, επισημαίνοντας ότι η Θεσσαλονίκη διαθέτει μόλις 2,1 έως 2,7 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τουλάχιστον 8 με 10 τ.μ. για μια βιώσιμη πόλη.
Συγκεκριμένα, ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε:
«Η βιώσιμη ανάπτυξη της ΔΕΘ με ήπιες χρήσεις και δραστηριότητες θα αποτελέσει παράδειγμα σύγχρονης αξιοποίησης δημόσιου χώρου με σεβασμό στην υγεία των πολιτών, στην αρχιτεκτονική παράδοση της Θεσσαλονίκης και στην ιστορία της ΔΕΘ, δίνοντάς της την ευκαιρία για ανανέωση και εξέλιξη.»
Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η πρόταση των συλλογικοτήτων της πόλης απορρίπτει την “ανάπτυξη” εργολαβικού-κατασκευαστικού τύπου, η οποία, κατά την άποψή τους, θυσιάζει τον τελευταίο μεγάλο ελεύθερο δημόσιο χώρο και παραδίδει το σημαντικότερο δημόσιο οικόπεδο της πόλης σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Δέσμευση για συμμετοχική δημοκρατία και μελλοντικές δράσεις
Ο κ. Κασσελάκης δεσμεύτηκε ότι το Κίνημα Δημοκρατίας θα συνεχίσει να προωθεί τη συμμετοχική δημοκρατία και να διοργανώνει δράσεις διαβούλευσης για σημαντικά ζητήματα της πόλης. Επίσης, ανακοίνωσε ότι μια επόμενη δράση θα πραγματοποιηθεί στη Δυτική Θεσσαλονίκη.
Σχετικά με τη συμμετοχική δημοκρατία, ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε:
«Για εμάς, η συμμετοχική δημοκρατία δεν είναι μια αφηρημένη ιδέα, αλλά μια ζωντανή διαδικασία. Κάτι που χτίζεται, ανασαίνει, διεκδικεί. Δεν είναι μια λέξη που την εντάξαμε απλώς στη Διακήρυξή μας, αλλά μια καθημερινή στάση ζωής. Για εμάς, συμμετοχική δημοκρατία σημαίνει ότι η κοινωνία δεν παραμένει θεατής».