Σήμερα, ο Prime Minister Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, στο Μέγαρο Μαξίμου στις 12:00. Ο Ρούτε έρχεται από την Άγκυρα, όπου χθες είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Τουρκίας, εστιάζοντας στις αυξανόμενες προκλήσεις που απειλούν τη «συλλογική μας ασφάλεια», αλλά και σε συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών και Άμυνας της Τουρκίας.
Πριν την κεντρική συνάντηση, ο Μαρκ Ρούτε θα επισκεφθεί τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών της Ελλάδας για συζητήσεις με τους Νίκο Δένδια και Γιώργο Γεραπετρίτη αντίστοιχα. Η συνάντηση με τον Μητσοτάκη θα αφορά κυρίως τις δύο σημαντικές κρίσεις: τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κρίση στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα σήμερα, εν όψει της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ από τον Ιανουάριο. Θέματα όπως η αλληλεγγύη μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ και η συμβολή της Ελλάδας στις συμμαχίες του ΝΑΤΟ θα είναι επίσης στο προσκήνιο.
Από την ελληνική πλευρά, αναφέρεται ότι οι συνολικές δαπάνες για την Άμυνα το 2025 προβλέπεται να αυξηθούν κατά 73% σε σχέση με το 2019, με τις παραλαβές νέων φρεγατών να συνεισφέρουν με 746 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα, φθάνοντας συνολικά τα 1,641 δισ., σε σύγκριση με 896 εκατ. το 2024. «Δαπανούμε ήδη πάνω από το 3% του ΑΕΠ μας για αμυντικές δαπάνες», τόνισε ο πρωθυπουργός και θα το επαναλάβει και σήμερα στον Ρούτε, ο οποίος πραγματοποιεί το πρώτο του ταξίδι ως γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι παρακάτω, ο νέος γ.γ. του ΝΑΤΟ συναντήθηκε με τον Ντόναλντ Τραμπ μετά την επανεκλογή του, με σκοπό να συζητήσουν τα παγκόσμια ζητήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζει η συμμαχία. Ο Τραμπ είχε τονίσει ότι η δημιουργία ενός ισχυρού ΝΑΤΟ απαιτεί από όλα τα κράτη-μέλη να συμβάλλουν ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνάμεις, κάτι που είναι ευχάριστο νέο για την Ελλάδα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι σχέσεις μεταξύ Μητσοτάκη και Ρούτε είναι ήδη καλλιεργημένες, καθώς είχαν συναντηθεί ξανά πριν από περίπου έναν χρόνο στην Χάγη, όπου ο Ρούτε είχε επαινέσει την πρόοδο της Ελλάδας στην οικονομία, χωρίς να ξεχνάμε ότι η χώρα μας έχει επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα.
Η συνάντηση έρχεται και λίγες μόλις ημέρες μετά την αναφορά σε συνομιλίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Τζο Μπάιντεν σχετικά με την πιθανή ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Η Αθήνα και η Λευκωσία προχωρούν με κοινή στρατηγική και μόνιμη επικοινωνία, όπως σχολίασε κυβερνητικός αξιωματούχος, επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητο να υπάρξουν ευνοϊκές εξελίξεις σε συνθήκες ώστε να υπάρξει πρόοδος στο κυπριακό ζήτημα.
Η άφιξη του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ στην Αθήνα, την επομένη από τη συνάντηση του στην Άγκυρα, έχει τη δική της ειδησεογραφία και αναμένουμε με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα του σημερινού γύρου συζητήσεων.