Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο κέντρο των εσωκομματικών εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα από τις προσπάθειές του να παραμείνει μακριά από τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις του κόμματος.
Στελέχη της πλειοψηφίας στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι πίσω από τις επιθέσεις κατά του Τσίπρα κρύβεται το επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη. Οι υποστηρικτές του Κασσελάκη πιστεύουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός φέρει ευθύνη για την απώλεια της ηγεσίας του, καθώς και για την απομάκρυνσή του από τις εκλογές του κόμματος.
Ο Τσίπρας βρέθηκε στο προσκήνιο εξαιτίας μιας δήλωσης του Γιώργου Λιάνη, ο οποίος αποκάλυψε ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να ζήτησε συγγνώμη από ξεχωριστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ (πιθανόν τον Ευάγγελο Βενιζέλο ή τον Ανδρέα Λοβέρδο) για την υπόθεση Novartis. Αυτή η δήλωση έχει πυροδοτήσει εκτενείς αναλύσεις σχετικά με τη στρατηγική του Τσίπρα και το μέλλον της Κεντροαριστεράς.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Πούλου, υποστηρικτής του Στέφανου Κασσελάκη, εξαναγκάστηκε να σχολιάσει την κατάσταση, εκφράζοντας τις ανησυχίες της: «Δεν θα ήθελα να το πιστέψω. Ωστόσο, αν θεωρήσουμε την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα που παρουσιάστηκε λίγο πριν το προηγούμενο συνέδριο, θα έπρεπε να προστατεύσει τον εαυτό του αν δεν έχει ευθύνες. Χρειάζεται να μιλήσει. Ο δισταγμός του μπορεί να θεωρηθεί ως έμμεση παραδοχή.»
Παράλληλα, οι συζητήσεις για το επερχόμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ εντείνονται, με κάποιους να προτείνουν να ενταθούν οι προσπάθειες για αποκλιμάκωση του κλίματος, ενώ άλλοι επιμένουν ότι πρέπει να διεξαχθεί στις προγραμματισμένες ημερομηνίες, καθώς η κατάσταση δεν επιδέχεται περαιτέρω καθυστέρηση.
Η Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε ότι το συνέδριο θα προχωρήσει κανονικά. «Σαφώς θα διεξαχθεί συνέδριο. Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής είναι δεσμευτική και δεν μπορεί να ανακληθεί», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να μειώνουμε τη σημασία ενός χώρου που έχει κυβερνήσει τη χώρα και έχει πλούσια ιστορία. Θα προσπαθήσουμε να αναστρέψουμε την κατήφορο εντός των δημοκρατικών διαδικασιών.»
Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, κρίσιμο ρόλο θα παίξει το σώμα των συνέδρων, καθώς και οι δύο πλευρές αναλύουν τις στρατηγικές τους για την εκλογή των εκπροσώπων στην αίθουσα του συνεδρίου. Υπάρχει πιθανότητα να προκύψουν και απρόβλεπτες εξελίξεις.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το συνέδριο έχει προγραμματιστεί για τις 8-10 Νοεμβρίου. Σε αυτό το πλαίσιο, η πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη επιδιώκει να θέσει σε ψηφοφορία την αποδοχή της επιστροφής του στη θέση του και να άρσει τον αποκλεισμό της υποψηφιότητάς του. Αντίθετα, η αντίπαλη πλευρά δηλώνει ότι η ατζέντα του συνεδρίου πρέπει να περιοριστεί στις ήδη υπάρχουσες υποψηφιότητες, με τον προεδρεύοντα να αναμένεται να απορρίψει τυχόν άλλες προτάσεις.
Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με ανατροπές, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται να υπάρχει ενότητα γύρω από τους «87», με στόχο να αποτραπεί η επιστροφή του πρώην προεδρεύοντος. Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία για απρόβλεπτες καταστάσεις, δεδομένων των γεγονότων που διαδραματίστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, τα οποία δεν ενισχύουν τις προσδοκίες για ήρεμο περιβάλλον.