Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, γραμματέας της ΚΕ της Νέας Αριστεράς, αναφέρεται σε πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για τους μέσους μισθούς στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι οι κυβερνητικές αφηγήσεις για τους μισθούς πλησιάζουν στο τέλος τους. Η Eurostat καταγράφει πως η αύξηση του μέσου μισθού στην Ελλάδα το 2023 ήταν μόλις 4%, εκ των χαμηλότερων στην ΕΕ και αισθητά κατώτερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Ο κ. Σακελλαρίδης προτείνει δύο στρατηγικές για την αύξηση των πραγματικών μισθών στη χώρα. Πρώτον, τη επαναφορά του θεσμικού πλαισίου για τις εθνικές συλλογικές συμβάσεις και δεύτερον, την ψήφιση νομοθεσίας που θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων, συμπεριλαμβάνοντας αρχές όπως η ευνοϊκότερη ρύθμιση και η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων.
«Αυτή είναι η πραγματικότητα» τονίζει ο Σακελλαρίδης. «Καμία επικοινωνιακή στρατηγική δεν μπορεί να την αλλάξει». Επαναλαμβάνει την ανάγκη για αγώνα υπέρ των εργατικών σωματείων και των συλλογικών τους διεκδικήσεων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.
Σημειώσεις από τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη:
Μια πρόσφατη έρευνα του ΚΕΠΕ από τον οικονομολόγο Βλάση Μισσό ισχυρίζεται πως η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στους χαμηλότερους δείκτες μέσου μισθού στην ΕΕ, στον οποίο περιλαμβάνονται ακόμα και χώρες όπως η Βουλγαρία. Αντίθετα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Σκέρτσος, αντέτεινε παραδείγματα που δεν σχετίζονται με τη συζήτηση, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για διάδοση ψευδών ειδήσεων.
Η Eurostat επιβεβαιώνει αυτή τη μελέτη, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα έχει τους χαμηλότερους μέσους μισθούς στην ΕΕ, ακόμα και σε σχέση με χώρες όπως η Βουλγαρία και η Σλοβακία. Επιπλέον, καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης που προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη για βελτίωση της κατάστασης.
Όπως αποδεικνύεται από την Eurostat, η αύξηση του μέσου μισθού το 2023 ήταν μόλις 4%, ενώ άλλες χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία παρουσίασαν αυξήσεις 14% και 18% αντίστοιχα.
«Δύο είναι οι κρίσιμοι παράγοντες για να αυξηθούν οι πραγματικοί μισθοί: η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και η αναγκαία νομοθεσία για τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων», προσθέτει ο Σακελλαρίδης, επισημαίνοντας την ανεπάρκεια του κατώτατου μισθού από μόνη της για την ουσιαστική βελτίωση του μέσου μισθού.
Καθώς η ακρίβεια συνεχίζει να πιέζει τους εργαζομένους, οι πραγματικοί μισθοί εξακολουθούν να παραμένουν στην κάτωθεν της Ε.Ε. Ο μόνος δρόμος προς την αλλαγή είναι η συλλογική δράση και η ενίσχυση των εργατικών οργανώσεων.
Η ανάρτησή του: