Ένα “παράθυρο” για τον ελληνικό προϋπολογισμό ανοίγει η πρόταση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής στις αμυντικές δαπάνες. Δείτε πώς η εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τον υπολογισμό του χρέους και του ελλείμματος θα μπορούσε να ωφελήσει την Ελλάδα, χωρίς να διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία.
Αμυντικές Δαπάνες: Μια “Ανάσα” για τον Προϋπολογισμό;
Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει θετικά την πρόταση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία θα επέτρεπε την εξαίρεση των δαπανών για την εθνική άμυνα από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, μια τέτοια εξέλιξη δεν θα δημιουργούσε επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για άλλες κοινωνικές παροχές, αλλά θα απέτρεπε περικοπές σε άλλους τομείς σε περίπτωση αύξησης των αμυντικών δαπανών.
Πιθανή Εξαίρεση των Αμυντικών Δαπανών: Όροι και Προϋποθέσεις
Ωστόσο, οι λεπτομέρειες και οι προϋποθέσεις για την υπέρβαση των ορίων στις αμυντικές δαπάνες παραμένουν αδιευκρίνιστες. Αναμένεται ένα “παζάρι” σε επίπεδο Eurogroup ή διμερών επαφών, με στόχο τη λήψη οριστικών αποφάσεων στην εαρινή σύνοδο κορυφής του Μαρτίου. Θα καθοριστεί εάν οι νέοι όροι θα ισχύουν για κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά ή για ομάδες κρατών.
Ελλάδα και Δημοσιονομικοί Στόχοι: Η Καταπολέμηση της Φοροδιαφυγής
Για την Ελλάδα, οι στόχοι για τον ρυθμό αύξησης των πρωτογενών δαπανών είναι 3,7% για το 2025, 3,6% το 2026, 3,1% το 2027 και 3% το 2028. Εάν η χώρα επιθυμεί να δαπανήσει επιπλέον ποσά, θα πρέπει να βρεθούν αντίστοιχα έσοδα. Επομένως, η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στην αποκάλυψη φορολογητέας ύλης.
Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και η ανάγκη για αυξημένους εξοπλισμούς θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οφέλη από την πρόταση της προέδρου της Κομισιόν.