Η υφυπουργός Ανάπτυξης, Ζωή Ράπτη, σε πρόσφατη συνέντευξή της στην ΕΡΤ, τόνισε την εντυπωσιακή αύξηση των επενδύσεων στη χώρα μας κατά 53% τα τελευταία χρόνια, αναφερόμενη επίσης στα φορολογικά κίνητρα που προάγουν την ανάπτυξη. Ειδικότερα, υπογράμμισε πως η Ελλάδα αποτελεί «νησίδα σταθερότητας» εν μέσω των εξελίξεων στη Συρία και των πολιτικών αναταραχών σε Γαλλία και Γερμανία. Η σταθερότητα, όπως σημείωσε, είναι κρίσιμες για τη διασφάλιση των συνθηκών οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας των πολιτών.
Μιλώντας για τις γεωπολιτικές εξελίξεις που επηρεάζουν την περιοχή, η κα. Ράπτη υπογράμμισε την ανάγκη της χώρας να εστιάσει στις αναπτυξιακές της προσπάθειες, επισημαίνοντας την αξία της ενίσχυσης του οικοσυστήματος καινοτομίας που αναπτύσσεται μέσω startups και ερευνητικών πρωτοβουλιών.
Η σύνδεση της έρευνας με την αγορά είναι ζωτικής σημασίας, όπως ανέφερε, καθώς η πρόκληση για τη χώρα είναι να δημιουργήσει νέες προϊόντα και υπηρεσίες που θα προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα την εγχώρια και διεθνή αγορά.
Σύμφωνα με την κα. Ράπτη, «οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί κατά 53%» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει προσελκύσει τεχνολογικούς κολοσσούς, οι οποίοι επιδεικνύουν εμπιστοσύνη στην χώρα μας.
Όσον αφορά τα φορολογικά κίνητρα για καινοτομικές επενδύσεις, η υφυπουργός τόνισε τη σημαντικότητα της δυνατότητας απόσβεσης σε ποσοστό 200%. Ανέφερε πως δίνονται κίνητρα και σε φυσικά πρόσωπα που επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα, προσφέροντας φοροαπαλλαγές για κεφάλαια που φτάνουν μέχρι 900.000 ευρώ.
Στην προσπάθεια για δημιουργία θέσεων εργασίας και επιστροφής των επιστημόνων που εργάζονται στο εξωτερικό, η κα. Ράπτη δήλωσε: «Υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις με σκοπό να δημιουργήσουν αξιόλογες θέσεις εργασίας».
«Ενισχύουμε τα μεγάλα ερευνητικά κέντρα»
Η Ζωή Ράπτη τόνισε ότι η κυβέρνηση επενδύει σε μεγάλα ερευνητικά κέντρα, διαθέτοντας πάνω από 300 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, ανέφερε τα κίνητρα που προσφέρει το πρόγραμμα Ερευνώ – Καινοτομώ σε τομείς όπως η αγροτοδιατροφή, η πληροφορική και η βιώσιμη κινητικότητα. «Ένα επιπλέον 300 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθεί προς αυτούς τους τομείς», πρόσθεσε.
Η κα. Ράπτη ανέφερε ότι «πάνω από 400 επιχειρήσεις έχουν υποβάλει αιτήσεις για το πρόγραμμα Ερευνώ – Καινοτομώ» και ότι έχει υπάρξει σημαντική δραστηριότητα με 1950 προτάσεις στον τομέα της συνεργασίας, με έμφαση στη στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Επιπλέον, υπογράμμισε τον σχεδιασμό χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση καινοτόμων και νεοφυών επιχειρήσεων. Όπως δήλωσε, έχουν ιδρυθεί το Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, με πάνω από 850 εγγεγραμμένες επιχειρήσεις που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Αυτές οι επιχειρήσεις μπορούν να υποστηριχθούν με φορολογικά κίνητρα, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα χορήγησης golden visa σε επενδυτές ύψους 250.000 ευρώ που επιθυμούν να επενδύσουν σε startups.