Η κούρσα για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον, με πρωταγωνιστές τον Τάσο Γιαννίτση και τη Λούκα Κατσέλη. Οι κινήσεις των κομμάτων και οι συμμαχίες που διαμορφώνονται αναμένεται να καθορίσουν το πολιτικό σκηνικό.
Ο ρόλος του Κυριάκου Μητσοτάκη και η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ
Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει τον Κώστα Τασούλα για το ύπατο αξίωμα συνιστά μια σαφή στροφή προς τη δεξιά πτέρυγα. Η εξέλιξη αυτή αιφνιδίασε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο προσδοκούσε σε μια πρόταση από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Ως εκ τούτου, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προέκρινε την υποψηφιότητα του Τάσου Γιαννίτση, ενός προσώπου με ισχυρούς δεσμούς με την εποχή Σημίτη, επιδιώκοντας να διατηρήσει αποστάσεις τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη Νέα Αριστερά.
Η μάχη μεταξύ των υποψηφίων της Αριστεράς
Η αντιπαράθεση ανάμεσα στους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ προμηνύει μια έντονη πολιτική σύγκρουση, αυξάνοντας τις πιθανότητες για σημαντικές εξελίξεις στην Αριστερά. Η καταμέτρηση των ψήφων αναμένεται με αγωνία, καθώς κάθε πλευρά προσδοκά να αναδειχθεί νικήτρια.
Η υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη και οι συμμαχίες
Η Λούκα Κατσέλη, πρώην υπουργός με αναγνωρισμένο κύρος στον οικονομικό τομέα, φαίνεται να συγκεντρώνει την υποστήριξη 26 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι την προτάσσουν για το αξίωμα. Επιπλέον, απολαμβάνει την υποστήριξη της πλειονότητας των βουλευτών της Νέας Αριστεράς, με 10 από τους 11 να δηλώνουν πρόθυμοι να την ψηφίσουν. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η δημόσια στήριξη της ανεξάρτητης βουλευτού Αθηνάς Λινού, η οποία χαρακτήρισε την υποψηφιότητα της Κατσέλη ως “εμπνευσμένη”. Με τις υπάρχουσες ενδείξεις, η συνολική υποστήριξη προς την κ. Κατσέλη αναμένεται να φτάσει τους 37 βουλευτές.
Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς;
Η κοινή ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς πυροδοτεί σενάρια για μια ενδεχόμενη μελλοντική συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καραμέρος, έθεσε χαρακτηριστικά το ερώτημα: “Τι είναι προτιμότερο; Ένα χαμηλό ποσοστό ή μια αξιωματική αντιπολίτευση με μεγαλύτερη δύναμη;”
Το ΠΑΣΟΚ σε δύσκολη θέση
Οι 31 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, καθώς η αναμενόμενη υποστήριξη για την Κατσέλη υπερβαίνει τις 37 ψήφους. Για τον λόγο αυτό, η Χαριλάου Τρικούπη παρακολουθεί στενά τις αντιδράσεις 24 ανεξάρτητων βουλευτών, πολλοί από τους οποίους εξετάζουν πιθανές συνεργασίες ενόψει των επόμενων εκλογών. Η προσέλκυση αυτών των βουλευτών θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες.
Τάση υποστήριξης του Τάσου Γιαννίτση από ανεξάρτητους
Ανεξάρτητοι βουλευτές, ιδιαίτερα όσοι εκλέγονται στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης ή επιθυμούν να πολιτευθούν εκεί, φέρονται να προσανατολίζονται προς την υποστήριξη του Τάσου Γιαννίτση. Σε αυτούς περιλαμβάνονται πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Πέτρος Παππάς και Ράνια Θρασκιά, καθώς και πρώην υποψήφιοι από την Πλεύση Ελευθερίας.
Η αβεβαιότητα γύρω από τους βουλευτές Κασσελάκη
Ερωτηματικό παραμένει η στάση των έξι ανεξάρτητων βουλευτών που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη. Η ρητορική περί αποστασιοποίησης από το “σημιτικό ΠΑΣΟΚ” δημιουργεί αβεβαιότητα σχετικά με την τελική τους απόφαση. Η στάση τους θα κρίνει πολλά για τη διαμόρφωση των συμμαχιών.