Στο πλαίσιο της προσπάθειας για πολιτική συναίνεση και εσωκομματική ηρεμία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην αναζήτηση του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, με την ειδησεογραφία γύρω από το θέμα να έχει πυκνώσει σημαντικά.
Πολλές υποψηφιότητες έχουν προταθεί, αλλά τις τελευταίες ημέρες οι εκτιμήσεις στρέφονται σε ένα «άγνωστο Χ», μια υποψηφιότητα που παραμένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ίσως μάλιστα να υπάρχει και το ενδεχόμενο πολλοί από τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού να μην γνωρίζουν ποιος είναι αυτός ο υποψήφιος.
Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να επιλέγει τον υποψήφιο με τον ίδιο τρόπο που επέλεξε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, της οποίας το όνομα δεν είχε διαρρεύσει ποτέ πριν από την ανακοίνωση. Κοινή παραδοχή είναι ότι τα κριτήρια επιλογής που θέτει ο Μητσοτάκης είναι σαφή. Ο νέος Πρόεδρος αναμένεται να έχει τη δυνατότητα να ενώνει και να εμπνέει τη συναίνεση στην ευρύτερη πολιτική και κοινωνική ζωή. Αυτό, σημαίνει ότι οι επιλογές του πρωθυπουργού παραμένουν ανοιχτές.
Ένα παράδειγμα είναι ο Νίκος Αλιβιζάτος, ένας αξιόλογος συνταγματολόγος με καλή αποδοχή ανεξαρτήτως κομματικών διαφορές.
Η “διαχρονική” τριάδα
Σε ό,τι αφορά την πιο δημοφιλή τριάδα υποψηφίων, που περιλαμβάνει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Κωνσταντίνο Τασούλα και πρόσφατα τον Ευάγγελο Βενιζέλο, έχουν ανακύψει ποικίλες απόψεις. Οι δυο πρώτοι φαίνεται ότι δεν έχουν καμία πιθανότητα να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες 200 ψήφους, και υπάρχουν αμφιβολίες και για τις 180 ψήφους που απαιτούνται για την τελική φάση της διαδικασίας.
Η νυν Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου αντιμετωπίζεται από κάποιους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ως «κόκκινο πανί», ειδικά μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τη διαχείριση ενός αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου. Ακόμα, αναμένονται τα προβλήματα που θα προκύψουν από την έλλειψη στήριξης από το ΣΥΡΙΖΑ, που προηγουμένως την είχε υποστηρίξει. Κι αν ο πρόεδρος της Βουλής διαθέτει τα προσόντα για την Προεδρία, οι συντηρητικές του ρίζες δεν είναι υπέρ του.
Όσον αφορά τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η υποψηφιότητά του μπορεί να μελετηθεί σοβαρά, καθώς το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να τον στηρίξει. Υπό αυτό το πρίσμα, δύσκολα μπορούν να αμφισβητηθούν οι πιθανότητες του για τις 180 ψήφους, ενώ η εμπειρία του στη συγκυβέρνηση με τον Αντώνη Σαμαρά τον καθιστά ισχυρό ενδυνάμει υποψήφιο.
Ωστόσο, οι ιδιαιτερότητες της προσωπικότητας του κ. Βενιζέλου δημιουργούν ανησυχίες στο Μέγαρο Μαξίμου.
Βέβαια, υπάρχουν κι άλλες υποψηφιότητες με εμπειρία.
Στη λίστα υποψηφίων περιλαμβάνεται ο Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος έχει επιδείξει ευρύτατη αποδοχή εξαιτίας του ρόλου του ως υπηρεσιακού πρωθυπουργού την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, έχει κινήσει θετικά σχόλια για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αλλά φαίνεται ότι τελευταία αυξάνονται οι δημόσιες τοποθετήσεις του σε διαφορετικά θέματα.
Πάντως, και οι δύο υποψήφιοι έχουν συνδεθεί με τις δύσκολες στιγμές της κρίσης κι αυτό μπορεί να είναι ανασταλτικός παράγοντας, μια και η επιλογή του νέου Προέδρου θα πρέπει να ενώνει την κοινωνία και να μην προκαλεί διαιρέσεις.
Πρόσφατα, αναφέρθηκε και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, καθώς και η πρώην Πρόεδρος της «Ολυμπιακής Επιτροπής», Γιάννα Αγγελοπούλου, εάν εξεταστούν κι αυτές σε επόμενες φάσεις. Καθώς ο χρόνος πιέζει, ο πρωθυπουργός ενδέχεται να ανακοινώσει την απόφασή του την επόμενη εβδομάδα μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος, όπως είχε πράξει και νωρίτερα με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.