Εκλογή Προέδρου: Στις κάλπες το Σάββατο η Ελλάδα

Έρχονται σημαντικές πολιτικές εξελίξεις! Η Βουλή των Ελλήνων οδεύει προς την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Ποιοι είναι οι υποψήφιοι και τι προβλέπει η διαδικασία;

Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: Η Διαδικασία και οι Υποψήφιοι

Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου, στις 11:00, η Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει τη διαδικασία εκλογής Προέδρου, καθώς η θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου πλησιάζει στο τέλος της, στις 13 Μαρτίου 2025.

Οι 300 βουλευτές καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε τέσσερις προτάσεις. Οι υποψήφιοι για το ύπατο αξίωμα είναι:

  • Κωνσταντίνος Τασούλας: Προτεινόμενος από τη Νέα Δημοκρατία, με εμπειρία ως πρώην πρόεδρος της Βουλής.
  • Τάσος Γιαννίτσης: Υποψήφιος από το ΠΑΣΟΚ, με μακρά θητεία ως Υπουργός Οικονομικών και γνώση των οικονομικών ζητημάτων της χώρας.
  • Λούκα Κατσέλη: Προτεινόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ, με εμπειρία σε υπουργικές θέσεις και εξειδίκευση στην αναπτυξιακή οικονομία.
  • Κώστας Κυριακού: Συγγραφέας, προτεινόμενος από την ΚΟ της «Νίκης», φέρνοντας μια διαφορετική φωνή και προοπτική στην πολιτική σκηνή.

Οι Ψηφοφορίες και οι Απαιτούμενες Πλειοψηφίες

Η εκλογή του Προέδρου διεξάγεται με διαδοχικές, ονομαστικές ψηφοφορίες. Το Σύνταγμα ορίζει τις απαιτούμενες πλειοψηφίες σε κάθε φάση:

  • Πρώτη και Δεύτερη Ψηφοφορία: Απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων του συνόλου των βουλευτών (200 ψήφοι).
  • Τρίτη Ψηφοφορία: Απαιτείται πλειοψηφία τριών πέμπτων (180 ψήφοι).
  • Τέταρτη Ψηφοφορία: Απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία (151 ψήφοι).
  • Επόμενες Ψηφοφορίες: Εάν δεν επιτευχθεί η απόλυτη πλειοψηφία, η εκλογή γίνεται με σχετική πλειοψηφία.
  • Εάν δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία στις πρώτες ψηφοφορίες, η διαδικασία επαναλαμβάνεται ανά πέντε ημέρες. Η κρισιμότερη εκτιμάται ότι θα είναι η τέταρτη ψηφοφορία, στις 12 Φεβρουαρίου.

    Οι Προβλέψεις και ο Ρόλος των Ανεξάρτητων Βουλευτών

    Οι πολιτικές αναλύσεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η εκλογή θα κριθεί στην τέταρτη ψηφοφορία. Ο Κωνσταντίνος Τασούλας φέρεται να έχει την ισχυρότερη υποστήριξη, με τους 156 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και πιθανές ψήφους από ανεξάρτητους βουλευτές, όπως ο Αντώνης Σαμαράς και ο Μάριος Σαλμάς. Το πολιτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο εάν θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους για να εκλεγεί.

    δειτε ακομα

    δειτε ακομα