Προβλέψεις για το Νέο Εκλογικό Σύστημα Πλειοψηφίας

Η πολιτική σταθερότητα έχει γίνει κεντρικό θέμα στην ατζέντα της κυβέρνησης, καθώς αναγνωρίζεται η σημασία της για την διατήρηση της ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας και την προώθηση κοινωνικών πολιτικών. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τα μέλη της κυβέρνησης επισημαίνουν την ανάγκη να διατηρηθεί η ομαλότητα στην πολιτική σκηνή. Η σύνδεση της σταθερής κυβερνητικής πολιτικής με την αναπτυξιακή πορεία είναι ξεκάθαρη, και υποστηρίζεται ότι η ελληνική οικονομία προχωρά σε καλύτερα επίπεδα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η χώρα σημειώνει ρυθμούς ανάπτυξης που ξεπερνούν κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ η ανεργία έχει υποχωρήσει στο 9,3% και οι εξαγωγές συνεχίζουν να αυξάνονται. Αυτά τα ευχάριστα στοιχεία δημιουργούν ένα κλίμα αισιοδοξίας. Ωστόσο, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι για να αποτραπούν πιθανές δυσάρεστες καταστάσεις – καθώς οι μνήμες από την οικονομική κρίση είναι ακόμα νωπές – υπάρχει ανάγκη να συζητηθεί η τροποποίηση του εκλογικού νόμου. Παρά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι γενικά αποφεύγουν να πιάσουν το θέμα, όμως η αίσθηση ότι απαιτείται ένα πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα για την εξασφάλιση αυτοδυναμίας στο πρώτο κόμμα και την αποφυγή πολιτικής αστάθειας είναι πολύ έντονη.

Στο άμεσο μέλλον, η κυβέρνηση προγραμματίζει να εντείνει τη στρατηγική προώθησης της θετικής οικονομικής πορείας και την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών και θα ενισχύσουν τα εισοδήματα τους. Αυτοί οι στόχοι αποτελούν κεντρική προτεραιότητα για την κυβερνητική στρατηγική. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αποφεύγει να συμμετάσχει σε τέτοιες συζητήσεις, έχει ακούσει από κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, τη γνώμη ότι το ποσοστό εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή θα πρέπει να αυξηθεί στο 5%. Αξιοσημείωτο είναι ότι το ισχύον ποσοστό του 3% είχε καθοριστεί με αναθεώρηση του εκλογικού νόμου το 1990, επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Επιπλέον, η αναγκαία αυτή αύξηση του ποσοστού θα μπορούσε να περιορίσει την είσοδο μικρών κομμάτων και προσώπων που δεν συμμορφώνονται με τις αρχές του κοινοβουλευτισμού, σε μια εποχή που υπάρχει άνοδος των λαϊκιστικών κινημάτων, κάτι που ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημοκρατία και στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Είναι ακόμα νωπές οι αναμνήσεις από την είσοδο της Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο και τις εξελίξεις που ακολούθησαν.

Στο πλαίσιο αυτό, οι οριστικές αποφάσεις για το εκλογικό σύστημα θα ληφθούν τον επόμενο χρόνο, μετά τις προεδρικές εκλογές. Ένας κομβικός παράγοντας για τις προτεινόμενες αλλαγές θα είναι το πολιτικό σκηνικό που θα αρχίσει να διαμορφώνεται από το κέντρο προς τα αριστερά, διότι αναμένονται διασπάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Στο μεταξύ, η Νέα Δημοκρατία θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει τον χρόνο που έχει στη διάθεσή της, προχωρώντας σε γρήγορες κυβερνητικές ενέργειες για να καθιερωθεί ως η μοναδική αξιόπιστη κυβερνητική επιλογή στην περιοχή.

δειτε ακομα

δειτε ακομα