Αναζητήστε τις πολιτικές ζυμώσεις πίσω από την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας! Μάθετε ποιοι βουλευτές στήριξαν κάθε υποψήφιο και τι σημαίνουν οι συμμαχίες αυτές για το μέλλον.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα της πρώτης ψηφοφορίας
Στην πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, κανένας υποψήφιος δεν συγκέντρωσε τις απαραίτητες 200 ψήφους. Η διαδικασία, ωστόσο, ανέδειξε ενδιαφέρουσες πολιτικές συμμαχίες και τάσεις. Από τους 297 παρόντες βουλευτές, ο Κωνσταντίνος Τασούλας έλαβε 160 ψήφους, η Λούκα Κατσέλη 40, ο Τάσος Γιαννίτσης 34, και ο Κώστας Κυριακού 14. Σημαντικός αριθμός βουλευτών, 49 τον αριθμό, δήλωσαν “παρών”.
Οι ψήφοι στον Κωνσταντίνο Τασούλα
Ο Κωνσταντίνος Τασούλας, υποψήφιος που προτάθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, έλαβε τη στήριξη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. Επιπλέον, τον στήριξαν προσωπικότητες όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, καθώς και ανεξάρτητοι βουλευτές όπως ο Μάριος Σαλμάς (προερχόμενος από τη ΝΔ), ο Γιάννης Σαράκης (πρώην Ελληνική Λύση) και ο Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς (με σχέσεις με τους Σπαρτιάτες). Αυτό δείχνει μια ευρεία αποδοχή της υποψηφιότητάς του, διαπερνώντας τα κομματικά σύνορα.
Η στήριξη στην Λούκα Κατσέλη
Η Λούκα Κατσέλη, που προτάθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίχθηκε από τη Νέα Αριστερά, κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους από τον Τάσο Γιαννίτση του ΠΑΣΟΚ. Εκτός από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς, την ψήφισαν ανεξάρτητοι βουλευτές όπως η Αθηνά Λινού (πρώην ΣΥΡΙΖΑ), η Αθηνά Παπαϊωάννου (πρώην Πλεύση Ελευθερίας) και ο Γιάννης Σαρακιώτης (πριν από τον ΣΥΡΙΖΑ). Αυτή η στήριξη υπογραμμίζει τη δυναμική της Κατσέλη ως προσωπικότητα που μπορεί να ενώσει διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις.
Η εκλογική βάση του Τάσου Γιαννίτση
Ο Τάσος Γιαννίτσης, προτεινόμενος από το ΠΑΣΟΚ, έλαβε ψήφους τόσο από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος όσο και από ανεξάρτητους βουλευτές, όπως η Ράνια Θρασκιά (πρώην ΣΥΡΙΖΑ), ο Πέτρος Παππάς (πρώην ΣΥΡΙΖΑ) και ο Μπουρχάν Μπαράν (πρώην ΠΑΣΟΚ). Η κατανομή αυτή δείχνει μια προσπάθεια διεύρυνσης της επιρροής του ΠΑΣΟΚ σε πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων χώρων.
Η δύναμη της Νίκης στον Κώστα Κυριακού
Ο Κώστας Κυριακού έλαβε την υποστήριξη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νίκης, καθώς και ανεξάρτητων βουλευτών, όπως οι Διονύσης Βαλτογιάννης, Γιώργος Μανούσος, Γιάννης Δημητροκάλλης και Κώστας Φλώρος, όλοι προερχόμενοι από τους “Σπαρτιάτες”. Η συσπείρωση αυτή αναδεικνύει την ιδεολογική συνοχή και την επιρροή της Νίκης στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.
Η στάση των κομμάτων που δήλωσαν “παρών”
Σημαντικό ρόλο στην ψηφοφορία έπαιξε και η δήλωση “παρών” από 21 βουλευτές του ΚΚΕ, 11 της Ελληνικής Λύσης, 6 της Πλεύσης Ελευθερίας και 5 των “Σπαρτιατών”. Επιπλέον, ανεξάρτητοι βουλευτές όπως ο Ευάγγελος Αποστολάκης (πρώην ΣΥΡΙΖΑ), η Κυριακή Μάλαμα, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης και ο Μιχάλης Χουρδάκης (όλοι πρώην Πλεύση Ελευθερίας) επέλεξαν επίσης να δηλώσουν “παρών”. Η στάση αυτή υποδηλώνει πιθανές διαφωνίες ή επιφυλάξεις ως προς τους προτεινόμενους υποψηφίους.
Οι απουσίες από την ψηφοφορία
Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γιώργος Ασπιώτης και Μιχάλης Γαυγιωτάκης, ο οποίος απέστειλε επιστολή για την απουσία του χωρίς να δηλώσει την προτίμησή του. Επίσης, απουσίαζε η Γιώτα Πούλου (ανεξάρτητη, προερχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ και υποστηριζόμενη από το Κίνημα Δημοκρατίας). Οι απουσίες αυτές, αν και δικαιολογημένες πιθανόν, στερούν από την ψηφοφορία επιπλέον ψήφους και εκφράσεις πολιτικής θέσης.
Οι επόμενες ψηφοφορίες και η διαδικασία εκλογής
Η επόμενη ψηφοφορία έχει οριστεί για τις 31 Ιανουαρίου και απαιτείται και πάλι η αυξημένη πλειοψηφία των 200 ψήφων. Το Σύνταγμα προβλέπει έως και πέντε ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου. Εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία, ακολουθεί τρίτη με πλειοψηφία τριών πέμπτων (180). Στην περίπτωση αποτυχίας και της τρίτης προσπάθειας, η εκλογή γίνεται με απόλυτη πλειοψηφία (151) και, αν χρειαστεί, ακολουθεί και τέταρτη ψηφοφορία με απλή πλειοψηφία. Η εκλογή αναμένεται να ολοκληρωθεί στην τέταρτη ψηφοφορία, στις 12 Φεβρουαρίου. Η θητεία της νυν Προέδρου, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, λήγει στις 13 Μαρτίου 2025.