Η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν απέφερε αποτελέσματα, καθώς κανένας υποψήφιος δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 200 ψήφων. Ωστόσο, η ανάλυση της ψηφοφορίας αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία, που ενδέχεται να προϊδεάσουν για μελλοντικές συνεργασίες ή μεταγραφές μεταξύ κομμάτων.
Στην εκλογική διαδικασία συμμετείχαν 297 βουλευτές. Ο Κωνσταντίνος Τασούλας έλαβε 160 ψήφους, η Λούκα Κατσέλη 40, ο Τάσος Γιαννίτσης 34, και ο Κώστας Κυριακού, υποψήφιος από τη Νίκη, μόλις 14. Αξιοσημείωτο είναι ότι 49 βουλευτές επέλεξαν να δηλώσουν «παρών».
Ψηφοφόροι του Κωνσταντίνου Τασούλα
Συγκεκριμένα, ο κ. Τασούλας εξασφάλισε ψήφους από τη Νέα Δημοκρατία και προσωπικότητες όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, καθώς και ανεξάρτητους βουλευτές όπως ο Μάριος Σαλμάς (παλαιάς ΝΔ), ο Γιάννης Σαράκης (πρώην Ελληνική Λύση) και ο Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς (σχετιζόμενος με τους Σπαρτιάτες).
Υποστηρικτές της Λούκας Κατσέλη
Η Λούκα Κατσέλη, η οποία προτάθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίχθηκε από τη Νέα Αριστερά, κατάφερε να ξεπεράσει τον Τάσο Γιαννίτση που προτάθηκε από το ΠΑΣΟΚ. Η Κατσέλη έλαβε ψήφους από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς, καθώς και από ανεξάρτητους βουλευτές όπως η Αθηνά Λινού (πρώην ΣΥΡΙΖΑ), η Αθηνά Παπαϊωάννου (πρώην Πλεύση Ελευθερίας) και ο Γιάννης Σαρακιώτης (πριν από ΣΥΡΙΖΑ).
Οι υποστηρικτές του Τάσου Γιαννίτση
Ο Τάσος Γιαννίτσης, προτεινόμενος από το ΠΑΣΟΚ, έλαβε επίσης ψήφους από ανεξάρτητους βουλευτές, όπως η Ράνια Θρασκιά (πριν από ΣΥΡΙΖΑ), ο Πέτρος Παππάς (παλαιάς ΣΥΡΙΖΑ), και ο Μπουρχάν Μπαράν (πρώην ΠΑΣΟΚ).
Υποστηρικτές του Κώστα Κυριακού
Υπέρ της υποψηφιότητας του Κώστα Κυριακού ψήφισαν η κοινοβουλευτική ομάδα της Νίκης και ανεξάρτητοι βουλευτές όπως οι Διονύσης Βαλτογιάννης, Γιώργος Μανούσος, Γιάννης Δημητροκάλλης και Κώστας Φλώρος, όλοι τους έχουν προέλευση από τους «Σπαρτιάτες».
Τα κόμματα που δήλωσαν «παρών»
«Παρών» δήλωσαν 21 βουλευτές του ΚΚΕ, 11 της Ελληνικής Λύσης, 6 της Πλεύσης Ελευθερίας, και 5 των «Σπαρτιατών. Ανάμεσα στους ανεξάρτητους, η δήλωση «παρών» έγινε από τον Ευάγγελο Αποστολάκη (πρώην ΣΥΡΙΖΑ) και τους Κυριακή Μάλαμα, Θεοδώρα Τζάκρη, Αλέξανδρο Αυλωνίτη και Μιχάλη Χουρδάκη (πρώην Πλεύση Ελευθερίας).
Οι απόντες
Απών από την ψηφοφορία ήταν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γιώργος Ασπιώτης και Μιχάλης Γαυγιωτάκης, ο τελευταίος εκ των οποίων απέστειλε επιστολή για την αποσία του, αλλά δεν δήλωσε τη θέση του σχετικά με την ψηφοφορία. Επίσης, απόντα ήταν και η Γιώτα Πούλου (ανεξάρτητη, προερχόμενη από ΣΥΡΙΖΑ, και υποστηριζόμενη από το Κίνημα Δημοκρατίας).
Στις 31 Ιανουαρίου η επόμενη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Η Βουλή αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου στις 31 Ιανουαρίου για τη δεύτερη ψηφοφορία, κατά την οποία θα απαιτείται η ίδια αυξημένη πλειοψηφία των 200 βουλευτών. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, μπορούν να διεξαχθούν έως και πέντε εκλογές για την εκλογή του ανώτατου πολιτειακού αξιώματος. Εάν δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία και στη δεύτερη ψηφοφορία, τότε θα ακολουθήσει τρίτη, απαιτώντας πλειοψηφία τριών πέμπτων (180). Αν η τρίτη προσπάθεια αποτύχει, η εκλογή θα πραγματοποιηθεί με απόλυτη πλειοψηφία (151) και αν παραμείνει και αυτή χωρίς αποτέλεσμα, θα προχωρήσουν σε μία ακόμη ψηφοφορία με σχετική πλειοψηφία.
Εκλογή με την τέταρτη προσπάθεια
Με βάση τις τρέχουσες πληροφορίες, η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας ενδέχεται να ολοκληρωθεί στην τέταρτη ψηφοφορία, που θα γίνει στις 12 Φεβρουαρίου.
Η θητεία της νυν Προεδρού, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα ολοκληρωθεί στις 13 Μαρτίου 2025.