Ενισχύεται η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας στα οπτικοακουστικά έργα, με νέες διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού. Το νομοσχέδιο εισάγεται αύριο, Τρίτη, στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση. Οι διατάξεις προβλέπουν την επιβολή διοικητικού προστίμου σε όσους αποκτούν παράνομα πρόσβαση σε οπτικοακουστικά μέσα που απαιτούν συνδρομή, όπως οι συνδρομητικές τηλεοράσεις και οι πλατφόρμες streaming. Το πρόστιμο θα επιβάλλεται τόσο στον ιδιώτη-χρήστη όσο και σε όσους εμπορεύονται παράνομο λογισμικό και εξοπλισμό.

Στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι η διάταξη στοχεύει τόσο τους διακινητές όσο και τους χρήστες πειρατικού τηλεοπτικού ή οπτικοακουστικού υλικού. Αυτό περιλαμβάνει τους οικιακούς χρήστες, αλλά και τους επαγγελματίες που προβάλλουν παράνομα οπτικοακουστικό περιεχόμενο μέσω πειρατικών υπηρεσιών σε δημόσιους χώρους όπως καφετέριες και ξενοδοχεία, επηρεάζοντας τη βιομηχανία οπτικοακουστικών έργων. «Η ρύθμιση είναι επιβεβλημένη λόγω της αύξησης της παράνομης πρόσβασης σε οπτικοακουστικά έργα, η οποία έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, ιδίως στις συνδρομητικές τηλεοράσεις και πλατφόρμες, και αποτελεί αντικείμενο οργανωμένης παράνομης δραστηριότητας. Το πρόστιμο διαβαθμίζεται ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης: 700 ευρώ για οικιακούς χρήστες, 1.500 ευρώ για δημόσια προβολή και χρήση, και 5.000 ευρώ αν η παράβαση γίνεται με σκοπό οικονομικό ή εμπορικό κέρδος», εξήγησε η υπουργός. Η κ. Μενδώνη πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο επεκτείνει τη δυνατότητα δυναμικού αποκλεισμού (dynamic blocking) σε κάθε είδους οπτικοακουστικό περιεχόμενο, όπως ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, περιορίζοντας την πρόσβαση σε παράνομους διαδικτυακούς τόπους που προβάλλουν τέτοιο περιεχόμενο.

Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει το νομοσχέδιο, ενώ η αντιπολίτευση επιφυλάσσεται για την τελική της στάση στην ολομέλεια. Το ΚΚΕ έχει ήδη δηλώσει ότι θα το καταψηφίσει. Σχετικά με τη νέα νομοθεσία για την προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας, οι απόψεις διίστανται μεταξύ των κομμάτων.

Στη β΄ ανάγνωση του νομοσχεδίου στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Μιχάλης Λιβανός, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο δημιουργεί ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας για πολλούς φορείς του Υπουργείου Πολιτισμού, με στόχο την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια του ελληνικού πολιτισμού.

Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Νάγια Γρηγοράκου, σχολίασε ότι το νομοσχέδιο δεν αποτελεί τομή στον χώρο του Πολιτισμού, αλλά μια προσπάθεια διόρθωσης λαθών και παραλείψεων, και εξέφρασε αμφιβολίες για το όραμα της κυβέρνησης για τον Πολιτισμό.

Η ειδική αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρίνα Κοντοτόλη, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από αποσπασματικές ρυθμίσεις που δεν συνθέτουν έναν ενιαίο στρατηγικό σχεδιασμό για τον πολιτισμό και ότι οι προτεινόμενες διατάξεις φαίνεται να στοχεύουν σε πολιτική παρέμβαση και έλεγχο των πολιτιστικών φορέων.