Η ελληνική διπλωματία αναμένει με προσοχή την καθοριστική συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, στην Αθήνα, όπου οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα, θα συζητήσουν για τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Οι εξελίξεις θα επηρεαστούν από τις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που ενδέχεται να αλλάξει την προσέγγιση των δύο χωρών. Είναι σημαντικό για το πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας και της Τουρκίας να γνωρίζουν το νικητή από τη διαδικασία, είτε πρόκειται για τον Ντόναλντ Τράμπ είτε για την Κάμαλα Χάρις.
Η συνάντηση αυτή θεωρείται προοίμιο της επερχόμενης συνάντησης τον Ιανουάριο του 2025 μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία. Ορισμένοι αναλυτές προεξοφλούν ότι η τωρινή συνάντηση θα δείξει τη δυνατότητα μιας ουσιαστικής προσέγγισης που θα μπορούσε να φέρει μια συμφωνία για την επίλυση των διαφορών στην Χάγη στο μέλλον.
Η εθνική στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σαφής, με την κύρια ατζέντα να σχετίζεται με την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Αντίθετα, η Τουρκία έχει προτείνει μια «πακέτο» λύση, φέρνοντας στο προσκήνιο θέματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και ζητώντας ανταλλάγματα στη Θράκη που σχετίζονται με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Σύμφωνα με έγκυρους διπλωμάτες, οι εξελίξεις στο Κυπριακό θα έχουν σημαντική επίδραση στις διαπραγματεύσεις, ειδικά μετά την πρόσφατη πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την επανέναρξη των συνομιλιών και την επίσκεψη του Προεδρεύοντος της Κύπρου στον Λευκό Οίκο.
Σύμβουλοι του πρωθυπουργού τονίζουν ότι το κύριο ζητούμενο είναι η διατήρηση ήρεμων υδάτων στο Αιγαίο και η ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, αναγνωρίζοντας τη μακρά πορεία που πρέπει να διανύσουν, με 64 γύρους διερευνητικών συνομιλιών ήδη κλεισμένους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του, επεσήμανε την υποχρέωσή του να ενημερώνει τον γείτονα ότι ο αναθεωρητισμός δεν οδηγεί σε λύση. Αντίστοιχα, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία υποχώρηση από τις εθνικές θέσεις.
Αυτές οι δηλώσεις προήλθαν λίγες ημέρες μετά την δημοσίευση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πρόοδο των ενταξιακών διαδικασιών της Τουρκίας. Παρόλο που αναγνωρίζεται η βελτίωση του «θετικού κλίματος» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η έκθεση υπογραμμίζει την αναφορά της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης από το 1995 σχετικά με τις μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας, που θα θεωρούνταν casus belli. Η ίδια έκθεση καλεί την Τουρκία να αποφύγει απειλές και ενέργειες που θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, διατυπώνοντας την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και των φυσικών πόρων των χωρών-μελών.