Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει ότι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου θα είναι η κατάλληλη στιγμή για να παρουσιάσει την υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το γνωστό «αστείο» γύρω από τις σημαντικές αποφάσεις που λαμβάνει ο πρωθυπουργός στο βουνό, αναφέρεται συγκεκριμένα σε αυτές τις ημέρες που επισκέπτεται την Κρήτη, τον τόπο που, όπως τονίζει συχνά, συνδυάζει «βουνό και θάλασσα».
Ο κ. Μητσοτάκης πλησιάζει στην ανακοίνωση της απόφασής του, την οποία θα κοινοποιήσει πρώτα στους συνεργάτες του κατά τη διάρκεια του «πρωινού καφέ» και έπειτα στο κοινό και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Οι διαδικασίες εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πιο πολύπλοκες από ποτέ, καθώς αρκετά νέα χαρακτηριστικά προστίθενται για πρώτη φορά στην εξίσωση.
Το πιο κρίσιμο είναι ότι η χώρα δεν διατρέχει πλέον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας ή πρόωρης προσφυγής στις εκλογές, εφόσον η υποψηφιότητα δεν συγκεντρώσει μια ευρεία πλειοψηφία. Η Βουλή μπορεί να προχωρήσει στην εκλογή με την πλειοψηφία των 151 βουλευτών, την οποία διατηρεί η κυβερνητική πλειοψηφία.
Επιπλέον, ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτεί πολιτική σύμπνοια και συναίνεση μεταξύ των κομμάτων. Έτσι, η πρόταση του πρωθυπουργού θα πρέπει να αντικατοπτρίζει αυτές τις αρχές.
Ένα δεύτερο σημείο είναι ότι, εξαιτίας διαφόρων παραγόντων, η πιθανότητα επανεκλογής της κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου φαίνεται αρκετά δύσκολη, κάτι που συνήθως αναμένονταν.
Τρίτον, το προηγούμενο διάστημα υπήρξε πίεση από το κόμμα για να σπάσει η παράδοση των τελευταίων 30 ετών, κατά την οποία ο πρωθυπουργός προτείνει υποψήφιο από την αντίπαλη παράταξη. Ωστόσο, αυτή η πίεση φαίνεται να έχει υποχωρήσει μετά τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, όπως η ψήφος του προϋπολογισμού και η ανακοίνωση του πακέτου μέτρων για τις τράπεζες, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ενστόλους από τον πρωθυπουργό.
Η διαχείριση της κατάστασης φαίνεται να έχει βελτιώσει επικοινωνιακά το κλίμα, το οποίο είχε διαταραχτεί πριν από τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά. Αυτή η επιτακτική ανάγκη για έναν υποψήφιο από την κεντροδεξιά, η οποία προερχόταν από αρκετούς βουλευτές, έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό πίεσης που τώρα δείχνει να έχει μειωθεί. Πλέον, οι ίδιοι οι βουλευτές εκφράζουν ότι θα αποδεχτούν την πρόταση του πρωθυπουργού, αποφεύγοντας την δημιουργία εσωκομματικών κρίσεων.
Στον τομέα των φημών και των εκτιμήσεων, υπάρχουν πολλά ονόματα που κυκλοφορούν. Μεταξύ αυτών, το όνομα του Γιάννη Στουρνάρα έχει ξεχωρίσει, καθώς διαθέτει πολιτική εμπειρία και καλές σχέσεις με την αντιπολίτευση, κυρίως με το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, ο Λουκάς Παπαδήμος αναφέρεται ως μια δυνατή υποψηφιότητα. Επίσης, στα σενάρια μπαίνει και το όνομα της Μαρίας Δαμανάκη, η οποία έχει ένα όνομα γνωστό στην αριστερά και μια πολιτική πορεία στην Κομισιόν, παραμένοντας μακριά από τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις.