Προεδρική Ανακοίνωση από τον Μητσοτάκη: Πότε θα γίνουν οι αποκαλύψεις;

Η κυβέρνηση κρατά μυστική την επιλογή του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει πως η συζήτηση είναι νωρίς. Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται τον Ιανουάριο, ενώ η εκλογή θα γίνει μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου. Παρόλα αυτά, οι φήμες και οι υποψηφιότητες όλο και πληθαίνουν, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αρχίζουν επίσης τις επίσημες τοποθετήσεις τους.

Σύμφωνα με συνέντευξη του πρωθυπουργού, πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι «η συζήτηση αυτή δεν έχει θεσμική βάση, καθώς η θητεία της τρέχουσας Προεδρίας δεν έχει ολοκληρωθεί». Ανέφερε ότι «όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, θα κάνουμε την πρότασή μας» και τόνισε τη σημασία της επιλογής ενός υποψηφίου που θα απολαμβάνει τη στήριξη όσο το δυνατόν περισσότερων κομμάτων.

Στο Μαξίμου, δύο κύρια σενάρια εξετάζονται για τις προεδρικές εκλογές.

Το πρώτο σενάριο αφορά την επιλογή ενός προσώπου ευρύτερης αποδοχής, με στόχο τη διασφάλιση ευρύτερων συμμαχιών.

Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει την επιλογή ενός υποψηφίου με κεντροδεξιά κατεύθυνση, συνδεδεμένο με τις παραδοσιακές αξίες του κόμματος, γεγονός που θα μπορούσε να ενισχύσει την εσωτερική συνοχή, αλλά μπορεί να δυσκολέψει τη διάθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα.

Προς το παρόν, οι αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, και όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά.

Μεταξύ των υποψηφίων που έχουν ήδη ειπωθεί, ξεχωρίζουν ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται για τη θέση, ενώ και ο Νίκος Δένδιας, υπουργός Εθνικής Άμυνας, έχει προτείνει να σταματήσει η συζήτηση γύρω από την Προεδρία.

Η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης ακολουθούν μια αναμονή, περιμένοντας την τελική επιλογή της κυβέρνησης. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στην στάση του ΠΑΣΟΚ, που δείχνει να μη θέλει να βιαστεί στις αποφάσεις του.

Η συζήτηση έχει αρχίσει να παίρνει ένταση, με τη Νέα Αριστερά να προτείνει τον πρώην αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Χρήστο Ράμμο. Ο Αλέξης Χαρίτσης κάλεσε τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να υποστηρίξουν την πρόταση χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης προέβη σε σχόλια, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ο κ. Ράμμος να παραμείνει αμερόληπτος και να μην ταυτίζεται με κανένα πολιτικό κόμμα. Επίσης, τόνισε ότι «ο ρόλος μίας αρχής δεν είναι να ασκεί αντιπολίτευση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την τοποθέτησή του στην κοινοβουλευτική ομάδα, υπογράμμισε τη σημασία να μην επιλεγεί «ένα πρόσωπο με στενά κομματικά κριτήρια», αναφέροντας ενδεικτικά τα κριτήρια που σχετίζονται με την υπεράσπιση του Συντάγματος.

Από την πλευρά της Πλεύσης Ελευθερίας, η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναγνώρισε ότι ο κ. Ράμμος είναι «αναμφίβολα πρόσωπο υψηλού κύρους», αλλά τόνισε ότι η ανανέωση της θητείας του στην ΑΔΑΕ είναι επίσης απαραίτητη.

δειτε ακομα

δειτε ακομα