Μετά από εβδομάδες εικασιών και αντεγκλήσεων στα πηγαδάκια του Κοινοβουλίου και εκτός αυτού, η διαδικασία για την εκλογή του νέου Προεδρικού Άρχοντα εισέρχεται στην τελική ευθεία. Η επιστροφή του πρωθυπουργού στο γραφείο του, μετά την αναμονή των εορταστικών ημερών, σφραγίζει τις αποφάσεις για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με ανακοινώσεις να αναμένονται εντός της επόμενης εβδομάδας, αμέσως μετά την πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το 2025. Από τις 13 έως τις 20 Ιανουαρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα αποκαλύψει το όνομα του επόμενου Πολιτειακού Άρχοντα. Παρά τις συνεχείς ερωτήσεις και τις προσπάθειες άντλησης πληροφοριών τις ημέρες των γιορτών, ο πρωθυπουργός καλεί τους συνομιλητές του να είναι υπομονετικοί. Έχει δηλώσει πως «πρέπει να ακούμε, αλλά και να σιωπούμε», σύμφωνα με πηγές κοντά του.
Είναι σαφές αν ο πρωθυπουργός έχει ήδη αποφασίσει για το όνομα του επόμενου Προεδρικού Άρχοντα; Μάλλον όχι, καθώς μέσα στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι λίγοι αυτοί που μπορούν να απαντήσουν με βεβαιότητα. Οι επιλογές του κ. Μητσοτάκη συχνά περιλαμβάνουν απροσδόκητα στοιχεία, όπως είδαμε και το 2020, όταν κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την εκλογή της νυν Προέδρου, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Έως τώρα, οι συζητήσεις γύρω από υποψήφιους για την Προεδρία, κυρίως προέρχονται από την κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά. Πολιτικοί αναλυτές παρατηρούν ότι οι υποψήφιοι που ακούστηκαν πρόσφατα μπορεί να έχουν ήδη αποκλειστεί από τις τελικές επιλογές.
Σε κάθε περίπτωση, οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν προς μια κοινή κατεύθυνση. Η υποψηφιότητα απαιτεί ευρύτερη αποδοχή, ώστε να ικανοποιεί τις συνταγματικές απαιτήσεις για συναίνεση. Η αποκατάσταση σχέσεων μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας διευκολύνει τον κ. Μητσοτάκη στο ζήτημα της τελικής επιλογής. Οι φωνές βουλευτών που ζητούσαν έναν Πρόεδρο από τη γαλάζια παράταξη έχουν μειωθεί, κυρίως λόγω του θετικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί από τον προϋπολογισμό, τα μέτρα στήριξης για στρατιωτικούς και χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς και τις εορταστικές εκδηλώσεις του Μεγάρου Μαξίμου.
Σχετικά με την κ. Σακελλαροπούλου
Αποτελεί η ανανέωση της θητείας της κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου για πέντε ακόμη χρόνια μία πιθανή επιλογή; Το σενάριο αυτό έχει επανέλθει στο προσκήνιο, ειδικά μετά από δηλώσεις ιστορικών στελεχών της ΝΔ όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που υποστήριξαν αυτή την προοπτική. Η κ. Σακελλαροπούλου απολαμβάνει την αποδοχή στον κεντρώο χώρο και όσοι υποστηρίζουν την υποψηφιότητά της επαινούν την ικανότητά της. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν πολλοί εντός του γαλάζιου στρατού που πιστεύουν ότι εάν ο κ. Μητσοτάκης είχε ήδη αποφασίσει για την ανανέωση της θητείας της, θα το είχε ανακοινώσει νωρίτερα. Είναι σημαντικό, όμως, να μην παραβλέπεται η έκπληξη που μπορεί να κρύβει ο πρωθυπουργός.
Ονοματολογία
Η πιθανότητα επιλογής υποψηφίου από την κεντροαριστερά φαίνεται να είναι το πιο πιθανό σενάριο, ακολουθώντας την παράδοση των τελευταίων 35 ετών, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι συνήθως μέλος του κυβερνώντος κόμματος. Η υποψηφιότητα του Νίκου Δένδια, υπουργού Εθνικής Άμυνας, έχει ουσιαστικά απορριφθεί, ενώ η πιθανότητα του Κωνσταντίνου Τασούλα φαίνεται επίσης περιορισμένη. Αυτή τη στιγμή, οι προβολείς είναι στραμμένοι σε δύο κύρια ονόματα: τον Ευάγγελο Βενιζέλο, πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, και τον Λουκά Παπαδήμο, πρώην πρωθυπουργό.
Ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, σχολίασε πρόσφατα για τις υποψηφιότητες: “Η χώρα έχει Πρόεδρο, που θεωρώ ότι είναι πολύ ικανή. Εντούτοις, η άποψή μου έχει περιορισμένο βάρος. Ωστόσο, έχουμε και έναν κεντρικό τραπεζίτη που απολαμβάνει τη δουλειά του,” δήλωσε.