Προανακριτική για τα Τέμπη: Πώς θα κινηθεί η Βουλή, οι θέσεις των κομμάτων και το κρίσιμο ορόσημο της 10ης Ιουνίου

Η πολιτική αντιπαράθεση για τη διερεύνηση του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη κορυφώνεται, με το ΠΑΣΟΚ και άλλες παρατάξεις να προτείνουν τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Πρόταση Προανακριτικής Επιτροπής από το ΠΑΣΟΚ για το δυστύχημα των Τεμπών

Το ΠΑΣΟΚ, υπό την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη, κατέθεσε στη Βουλή πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τις πιθανές ευθύνες του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, των υφυπουργών του, καθώς και της πολιτικής ηγεσίας που είχε την αρμοδιότητα του σιδηροδρομικού τομέα κατά την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ο κ. Καραμανλής δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου και αγνόησε προειδοποιήσεις, κάτι που θέτει υπό αμφισβήτηση την ευθύνη του για το δυστύχημα στα Τέμπη. Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει επίσης ότι υπάρχει πιθανός δόλος ως προς την κατηγορία της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών, που αποτελεί κακούργημα.

Αντιδράσεις από Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ

Η Νέα Δημοκρατία αμφισβητεί τη νομική βάση του κατηγορητηρίου που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας πως δεν συντρέχουν λόγοι για κακουργηματικές διώξεις. Παράλληλα, προετοιμάζει δική της πρόταση για παραπομπή της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη, αλλά με διαφορετικό πλαίσιο διερεύνησης.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προχωρά σε αυτόνομη κατάθεση αιτήματος για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, καθώς δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί συμφωνία με τη «Νέα Αριστερά». Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, απαιτούνται τουλάχιστον 30 υπογραφές βουλευτών, ενώ η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει μόλις 26 μέλη, γεγονός που τους αναγκάζει να αναζητήσουν επιπλέον υποστηρικτές μεταξύ ανεξάρτητων ή συνεργαζόμενων βουλευτών.

Επόμενα βήματα και η στάση Καραμανλή

Εάν εγκριθεί η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα συσταθεί η Προανακριτική Επιτροπή που θα αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης, εστιάζοντας στην ασφάλεια των συγκοινωνιών και τις τυχόν αμέλειες.

Ο ίδιος ο πρώην υπουργός, Κώστας Αχ. Καραμανλής, έχει δηλώσει ότι επιθυμεί απευθείας παραπομπή στη Δικαιοσύνη, χωρίς την πρότερη διερεύνηση από τη Βουλή, όπως συνέβη και στην υπόθεση του Χρήστου Τριαντόπουλου. Με την κίνηση αυτή, επιδιώκεται ο συντομότερος δυνατός χρόνος εκδίκασης του θέματος.

Στην περίπτωση αυτή, η Προανακριτική Επιτροπή θα περιοριστεί σε τυπικά και διαδικαστικά ζητήματα, χωρίς να ασχοληθεί με το ουσιαστικό ανακριτικό έργο.

δειτε ακομα

δειτε ακομα