Οι ελληνοτουρκικές διπλωματικές σχέσεις εισέρχονται σε κρίσιμη φάση, καθώς οι δύο χώρες προετοιμάζονται για την επικείμενη συνάντηση του 6ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.
Προετοιμασίες για το 6ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας
Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας βρίσκονται σε διαδικασία εντατικοποίησης των διπλωματικών τους επαφών, με στόχο την επίσημη ανακοίνωση της ημερομηνίας διεξαγωγής του 6ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ). Η συνάντηση αυτή αναμένεται να φέρει στο ίδιο τραπέζι τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιδιώκοντας βελτίωση των διμερών σχέσεων.
Θετικό κλίμα στις διμερείς διαβουλεύσεις
Η πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, στην Αττάλεια κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου του ΝΑΤΟ, σηματοδότησε μια στροφή προς το θετικό κλίμα. Οι επαφές αυτές επικεντρώθηκαν στην προετοιμασία πολιτικών επαφών υψηλού επιπέδου, ενισχύοντας την προοπτική της επικείμενης συνεργασίας.
Η σημασία του ΑΣΣ πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ
Παρά τις αλλεπάλληλες αναβολές – από τον Ιανουάριο προς το καλοκαίρι – οι δύο πλευρές επιδιώκουν την πραγματοποίηση του ΑΣΣ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη (24-25 Ιουνίου). Εκεί προβλέπεται να δοθεί νέα ευκαιρία για την προσωπική συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Ερντογάν, αν δεν έχει προηγηθεί ήδη στο πλαίσιο του Συμβουλίου στην Άγκυρα.
Τα εκκρεμή θέματα και οι προκλήσεις στην ελληνοτουρκική ατζέντα
Η Άγκυρα αντιμετωπίζει ένα σύνολο εκκρεμοτήτων, με επίκεντρο τη συζήτηση για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, την οριοθέτηση εναέριων χώρων, αλλά και άλλα ευαίσθητα ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Επίσης, έντονες παραμένουν οι διαφωνίες γύρω από το Κυπριακό πρόβλημα, το ενεργειακό έργο Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και τα δημόσια σχέδια για θαλάσσιες ενεργειακές επενδύσεις.
Προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης
Στο πλαίσιο της προσπάθειας διατήρησης ενός θετικού κλίματος, έχουν σημειωθεί σημαντικές εξελίξεις στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Οι πρόσφατες διαβουλεύσεις στη Θεσσαλονίκη χαρακτηρίστηκαν παραγωγικές, ενώ παράλληλα οι τεχνικές επαφές στην Κωνσταντινούπολη για την προώθηση της «θετικής ατζέντας» αξιολογούνται θετικά από διπλωματικούς κύκλους.
Μεταξύ συνέχειας και διαλόγου
Παρά τη διατήρηση των πάγιων θέσεων και τη σταθερή υπεράσπιση των τουρκικών συμφερόντων, και οι δύο πλευρές φαίνεται να αναγνωρίζουν τη ζωτική ανάγκη για ανοιχτούς διπλωματικούς διαύλους. Η επικείμενη συνάντηση των ηγετών δεν είναι απλώς μια εθιμοτυπική ανταλλαγή ευχών, αλλά ένας κρίσιμος σταθμός για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Θα κρίνει εάν ο διάλογος μπορεί να συνεχιστεί χωρίς εντάσεις και αν η θετική ατζέντα φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα πέρα από τα επικοινωνιακά οφέλη.