Πώς θα ψηφίσουν οι βουλευτές για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Σήμερα (25/1) στις 11 το πρωί, ξεκινά η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή. Οι 300 βουλευτές καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε τέσσερις υποψήφιοι που έχουν προταθεί.

Η εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου πριν πέντε χρόνια ως προοδευτική επιλογή, αποτέλεσε ένα σαφές σήμα κεντρώας κατεύθυνσης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σήμερα, ωστόσο, βλέπουμε μια πιο κομματική προσέγγιση που δηλώνει μια δεξιά στροφή ώστε να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες βουλευτών και να ενισχυθεί η κομματική συνοχή, τη στιγμή που αυτή ατονεί και οι ψηφοφόροι μετατοπίζονται προς μικρότερα, δεξιότερα κόμματα.

Εκτός από τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής, το ΠΑΣΟΚ προτείνει τον Τάσο Γιαννίτση, ο ΣΥΡΙΖΑ τη Λούκα Κατσέλη, και η «Νίκη» τον συγγραφέα Κώστα Κυριακού. Αν και ο Κ. Τασούλας φαίνεται να είναι ο επικρατέστερος για τη θέση του προεδρικού αξιώματος, υπάρχει ενδιαφέρον για την “μάχη” της τρίτης θέσης.

Για να εκλεγεί κάποιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων από τους βουλευτές, δηλαδή 200 ψήφοι.

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, θα ακολουθήσει δεύτερη ψηφοφορία σε πέντε ημέρες, όπου θα χρειαστεί ξανά η ίδια πλειοψηφία (200 ψήφοι). Αν η τρίτη ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί επίσης σε πέντε ημέρες, δεν φέρει αποτελέσματα, τότε απαιτείται πλειοψηφία τριών πέμπτων (180 ψήφοι).

Εάν και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη πλειοψηφία δεν επιτευχθεί, η διαδικασία θα επαναληφθεί πέντε ημέρες αργότερα (στις 12 Φεβρουαρίου), και τότε θα εκλεγεί Πρόεδρος αυτός που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών (151). Αν και πάλι δεν υπάρχει πλειοψηφία, θα γίνει επαναλαμβανόμενη ψηφοφορία με την ίδια διαδικασία.

Από τις εκτιμήσεις της Βουλής, ο Κώστας Τασούλας αναμένεται να πάρει ψήφους γύρω από τους 162 βουλευτές. Υποστηριζόμενος εκτός από τους γαλάζιους βουλευτές, και από πρώην βουλευτές της ΝΔ, όπως ο Μάριος Σαλμάς και ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς και από ανεξάρτητους βουλευτές, όπως οι Παύλος Σαράκης και Χάρης Κατσιβαρδάς.

Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό ότι οι Γιώργος Ασπίωτης και Μιχάλης Γαυγιωτάκης, που είχε ψηφίσει υπέρ του Προϋπολογισμού, να συνδράμουν και αυτοί στην κυβερνητική πλειοψηφία.

δειτε ακομα

δειτε ακομα