Πώς ερμηνεύει η κυβέρνηση τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία

Με βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις στη Συρία, τα επιτελεία του Μεγάρου Μαξίμου και του εργάζονται πυρετωδώς για να αναλύσουν τις πιθανές επιπτώσεις.

Η Αθήνα, από τις πρώτες διεθνείς πρωτεύουσες, εμφανίζεται ανοιχτά υπέρ της πτώσης του αυταρχικού καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, όπως σημειώνεται στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου. Ειδικότερα, τονίζεται η σημασία της επόμενης ημέρας για τη διασφάλιση της ειρηνικής μετάβασης της εξουσίας «σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση», συμμορφούμενη με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Ελλάδα, πιστή στις διπλωματικές της αρχές, επαναβεβαίωσε τη στήριξή της στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Συρίας.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη Ι΄, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση στη Συρία. Έθεσε την στήριξη της Ελλάδας προς το Πατριαρχείο και υπογράμμισε την ετοιμότητα της χώρας να προσφέρει βοήθεια όπου απαιτείται. Ξεκαθάρισε, επιπλέον, ότι η Ελλάδα επιδιώκει ένα συμπεριληπτικό μέλλον στη Συρία, που θα προστατεύει όλες τις θρησκευτικές κοινότητες. Το υπουργείο Εξωτερικών διατηρεί επαφή με την ελληνική πρεσβεία στη Δαμασκό και είναι έτοιμο να παρέμβει άμεσα, εφόσον απαιτηθεί. Παράλληλα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης έχει συζητήσει επανειλημμένα με τους ομολόγους του από Ιορδανία και Λίβανο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προστασίας των πολιτών και των θρησκευτικών μειονοτήτων.

Τρία είναι τα βασικά σημεία ανησυχίας για την ελληνική κυβέρνηση, τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο των ενεργειών των αρμόδιων αρχών. Το πρώτο αφορά την επόμενη ημέρα για τους Έλληνες και τους Χριστιανούς της Συρίας. Το υπουργείο έχει ήδη επισημάνει την ανάγκη για προσοχή που αφορά «την προστασία των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών μειονοτήτων, καθώς και των πολιτιστικών μνημείων».

Ένα δεύτερο κρίσιμο ζήτημα είναι η πολιτική ηγεσία που θα αναλάβει την εξουσία στη Συρία. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό έχει άμεσες επιπτώσεις στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα. Η Αθήνα τονίζει τη σημασία της επιστροφής στη «δημοκρατική κανονικότητα», γεγονός που θα διευκολύνει την επιστροφή των Σύρων προσφύγων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Ελλάδα ελπίζει σε αυτή την κατεύθυνση αλλά είναι έτοιμη να υποδεχθεί νέα κύματα προσφυγίας αν χρειαστεί.

Τρίτο σημείο, ο ρόλος της Τουρκίας στην νέα συγκυρία. Ο Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται κυρίαρχος των εξελίξεων, μεταμορφώνοντας τη χώρα του σε περιφερειακή δύναμη με επιρροή στη Συρία και τη Λιβύη. Το ελληνικό επιτελείο παρακολουθεί στενά, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο το σύνορο της Ευρώπης αλλά και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, προσδιορίζοντας τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας.

Από τον επόμενο μήνα η Ελλάδα αναλαμβάνει τη θέση μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το σώμα να συνεδριάζει εκτάκτως για το ζήτημα. Η ελληνική συμμετοχή στον Διεθνή Οργανισμό, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς δεσμούς της με τον αραβικό κόσμο, στοχεύει στην ταχεία αποκατάσταση της ειρήνης στη Συρία.

Η κατάσταση παρακολουθείται στενά από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που την χαρακτήρισε απόλυτη ρευστότητα. Η προστασία των ελληνικών και χριστιανικών πληθυσμών στη Συρία και τη Μέση Ανατολή είναι ο απόλυτος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, που διεκδικεί και στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία τους.

δειτε ακομα

δειτε ακομα