Πώς απαντά η Αθήνα στη νέα λιβυκή πρόκληση: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να προασπίζεται το διεθνές δίκαιο

Η Λιβύη καταθέτει επίσημα τις θέσεις της για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο, δημιουργώντας νέο πεδίο διαλόγου και έντασης με την Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Επίσημη ρηματική διακοίνωση της Λιβύης για την υφαλοκρηπίδα στη Μεσόγειο

Τον Μάιο του 2025, η Λιβύη υπέβαλε στον ΟΗΕ ρηματική διακοίνωση με την οποία καθορίζει τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της στη Μεσόγειο. Το έγγραφο, που αποτελεί επίσημο στοιχείο της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης, συνοδεύεται από αναλυτικό χάρτη και πίνακα συντεταγμένων, παρουσιάζοντας τη λιβυκή άποψη για τη θαλάσσια ζώνη και αμφισβητώντας ενέργειες της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

Αμφισβητήσεις και διπλωματικές αντιδράσεις της Ελλάδας

Η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει τις μονομερείς διεκδικήσεις της Τρίπολης, υπογραμμίζοντας ότι το διεθνές δίκαιο της θάλασσας δεν καθορίζεται από τέτοιες ρηματικές διακοινώσεις. Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών, η Ελλάδα εμπεδώνει τις θέσεις της μέσα από στέρεες περιφερειακές συνεργασίες και τοπικές συμμαχίες, έχοντας πάντα ως βάση το διεθνές δίκαιο.

ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

Η ένταση για την Ανακήρυξη ΑΟΖ στο Ιόνιο Πέλαγος

Η νέα απόφαση της Ελλάδας για ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο Ιόνιο το 2025 έχει προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις από τη Λιβύη. Η Τρίπολη υποστηρίζει ότι η οριοθέτηση αυτή παραβιάζει τη λιβυκή υφαλοκρηπίδα και αντίκειται στις αρχές του διεθνούς δικαίου, καλώντας τις εμπλεκόμενες χώρες σε προσωρινές ρυθμίσεις πριν τεθεί οριστική συμφωνία.

Διεκδικήσεις και υποχωρήσεις της Λιβύης

Η Λιβύη απορρίπτει κατηγορηματικά τις παράνομες και υπερφίαλες διεκδικήσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου για θαλάσσια σύνορα, ζητώντας την αναστολή αδειών εξόρυξης υδρογονανθράκων και ερευνών, με στόχο την επίλυση των διαφορών μέσω διαπραγματεύσεων. Η Τρίπολη επικαλείται δικαστικές αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου και προτείνει ένα πλαίσιο συνεργασίας βασισμένο στην αρχή της δικαιοσύνης και ισότητας.

Πρόταση για διαπραγματεύσεις στη βάση του Διεθνούς Δικαίου

Στο επίκεντρο των λιβυκών θέσεων βρίσκεται η επιθυμία για διάλογο και διαπραγματεύσεις με όλα τα παράκτια κράτη της Μεσογείου ώστε να επιτευχθεί η οριστική οριοθέτηση των υφαλοκρηπίδων και των ΑΟΖ. Η Λιβύη προτείνει την αναστολή ερευνητικών και εκμεταλλευτικών δραστηριοτήτων μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία, δείχνοντας πρόθεση εξεύρεσης ειρηνικής λύσης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

δειτε ακομα

δειτε ακομα