«Ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Η σταθερότητα στη χώρα έχει επιτευχθεί και ο προϋπολογισμός αυτός αποτελεί τη στέρεη βάση για πολλές και σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, η οικονομική διάσταση δεν είναι η μοναδική που μας ενδιαφέρει. Από το 2019, η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε αξιόπιστο συνομιλητή και ηγετικό συνδιαμορφωτή στις Βρυξέλλες υπό την καθοδήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη», επισήμανε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης κατά την παρουσίαση του κρατικού προϋπολογισμού του 2025 στη Βουλή.
Ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας των ελληνικών πανεπιστημίων με διεθνώς αναγνωρισμένα ιδρύματα, αναφέροντας: «Ναι, είναι αλήθεια. Το Σεπτέμβριο του 2025 θα αποκτήσει τέλος ένα παρωχημένο ταμπού». Παράλληλα, κάλεσε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν πλήρεις, κοστολογημένες προτάσεις για την εκπαίδευση.
«Ο συνολικός προϋπολογισμός για την παιδεία, σύμφωνα με την Eurostat, ανέρχεται στα 9,58 δισ. ευρώ για το επόμενο έτος, το οποίο αντιστοιχεί στο 3,9% του ΑΕΠ μας, συγκριτικά με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης στο 4,6% και της ΕΕ στο 4,7%», ανέφερε.
«Παρόλο που δεν έχουμε φτάσει ακόμη στον στόχο μας, η διαδικασία είναι σταδιακή και απαιτεί αξιοπιστία και σταθερές αποφάσεις», πρόσθεσε.
Μετά, μίλησε για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, επισημαίνοντας τα εξής:
- Καθολική απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, με την έγκριση του 86% της κοινής γνώμης.
- Διορισμός 10.000 μόνιμων εκπαιδευτικών.
- Εγκατάσταση διαδραστικών πινάκων σε όλα τα σχολεία από την 5η δημοτικού και ανώτερα έως το τέλος της χρονιάς.
- Εκκίνηση του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου» με προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις σε σχολικά κτίρια.
- Εισαγωγή ψηφιακού φροντιστηρίου στη δημόσια εκπαίδευση, αρχικά για την 3η λυκείου και μελλοντικά για όλες τις τάξεις.
Ιδιαίτερη προσοχή έδωσε ο υπουργός στη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην Ελλάδα, εκφράζοντας την κριτική του στα σχόλια του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την απουσία μεγάλων ξένων πανεπιστημίων.
«Περίμενα ότι κάποιοι δεν θα ψήφιζαν το νόμο, αλλά δεν φανταζόμουν ότι δεν τον είχαν καν διαβάσει. Ο νόμος προβλέπει την είσοδο ξένων πανεπιστημίων από το Σεπτέμβριο του 2025, αρχικά σε συνεργασία με δημόσια πανεπιστήμια. Στη Σύνοδο των Πρυτάνεων εξετάστηκαν τα προγράμματα διεθνοποίησης», δήλωσε, προσθέτοντας ότι έχει υπάρξει σημαντικός αριθμός προτάσεων από τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια για κοινούς μεταπτυχιακούς τίτλους με αντίστοιχα ξένα ιδρύματα.
«Το 2025 θα σπάσει ένα ιστορικό ταμπού και θα ιδρυθούν μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια στη χώρα, όπως προκρίνει η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.
Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει 1.000 διορισμούς μελών ΔΕΠ στα δημόσια πανεπιστήμια.
«Η ερώτηση είναι: το κάνατε όταν ήσαστε στην κυβέρνηση; Η κριτική σας καταδεικνύει υποκρισία. Είναι καιρός να στηρίξετε τις επιλογές μας και να υπάρξει συνεννόηση σε κρίσιμα ζητήματα εκπαίδευσης», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφέρθηκε επίσης στην επιμονή σε παλιές προσεγγίσεις, καταγγέλλοντας ότι η παιδεία έχει γίνει πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων που οδηγεί σε διχασμό.
«Ως ένα κράτος 10 εκατομμυρίων, είμαστε πολύ μικροί για να είμαστε τόσο διχασμένοι, ειδικά σε ζητήματα που είναι κρίσιμης σημασίας για τη χώρα. Γι’ αυτό, για τις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες στα σχολεία, τα πανεπιστήμια και την επαγγελματική εκπαίδευση, θα ζητήσω από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υποβάλουν κοστολογημένες προτάσεις. Αυτές θα λάβουν υπόψη τους τις αξίες που προασπίζουμε, διότι πρέπει να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα», κατέληξε ο κ. Πιερρακάκης.