Παύλος και Νικόλαος: Ο δρόμος προς την ελληνική ιθαγένεια

Ήρθε η στιγμή για τον Παύλο, τον δευτερότοκο γιο του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, να δράσει σε σχέση με τη διατήρηση της ελληνικής ιθαγένειας της οικογένειάς του, μια επιθυμία του πατέρα του που χρονολογείται από την απώλεια της ιθαγένειας με το διάσημο νόμο Βενιζέλου το 1994. Πολλοί ίσως να μην το θυμούνται, αλλά η ιθαγένεια της τέως βασιλικής οικογένειας δεν είχε αφαιρεθεί για περίπου 20 χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 1974, έως ότου προέκυψε μια έντονη αντιπαλότητα για θέματα περιουσίας, με την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να αποφασίζει να θέσει σε εφαρμογή σχετική νομοθεσία.

Η απώλεια του τέως Βασιλέως υπήρξε ένα καθοριστικό γεγονός, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι ο Παύλος επιθυμεί να διατηρήσει μια «κλειστή πόρτα» για την μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα στο μέλλον. Με αυτή τη σκέψη, έχουν ήδη ξεκινήσει οι συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη και αναμένεται ότι μέσα στο επόμενο 24ωρο θα υποβληθεί το αίτημα του Παύλου, του Νικόλαου και άλλων μελών της τέως βασιλικής οικογένειας για την αποκατάσταση της ελληνικής ιθαγένειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, είναι το πρώτο πρόσωπο που ανέλαβε επαφές. Μαζί με το γεγονός ότι διατηρεί στενές σχέσεις με την οικογένεια, είναι επίσης παρών στην κηδεία του τέως βασιλιά τον Ιανουάριο του 2023 στη Μητρόπολη. Εν τω μεταξύ, έχουν γίνει συναντήσεις και με τον υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, ο οποίος αναμένεται να υπογράψει την σχετική απόφαση για να δημοσιευθεί η αποκατάσταση ιθαγένειας σε ΦΕΚ.

Δύο επώνυμα έχουν προταθεί για την οικογένεια. Το πρώτο είναι το «Ντε Γκρες», το οποίο θεωρείται ότι έχει ισχυρές πιθανότητες λόγω του «δεδικασμένου», καθώς είχε επιλεγεί από τον θείο του τέως βασιλέως, Μισέλ, το 2004. Το δεύτερο επώνυμο που εξετάζεται είναι το «Ντε Γκρέτσια».

Είναι ενδιαφέρον ότι και τα δύο επώνυμα αφορούν την ίδια ρίζα γλωσσικά, αν και το ένα έχει ήδη κατοχυρωθεί από μέλος της οικογένειας στην Ελλάδα. Το «Ντε Γκρέτσια» εμφανίζεται στο δανέζικο διαβατήριο που κατέχει η οικογένεια, λόγω της καταγωγής της Άννας Μαρίας.

δειτε ακομα

δειτε ακομα