Στη Χαριλάου Τρικούπη, είναι σε αναμονή για την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την επιλογή του νέου Προεδρικού αξιώματος. Παρόλα αυτά, φημολογείται ότι έχουν ήδη ληφθεί κάποιες αποφάσεις για να εξασφαλιστεί η απαραίτητη συναίνεση.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζουν ότι δεν προτίθενται να στηρίξουν υποψήφιο που να προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία. Για παράδειγμα, θα ήταν απίθανο να ψηφίσουν κάποιον όπως ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ή οποιονδήποτε άλλο από τους παραδοσιακούς γαλάζιους υποψηφίους.
Αυτή η στάση, όπως υποστηρίζουν, δεν παρέχει τα απαραίτητα εχέγγυα για να εκπροσωπηθεί πειστικά ο Προεδρικός ρόλος. Παρά το γεγονός ότι είναι ευρέως αποδεκτό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν κατέχει σημαντική πολιτική ισχύ, εντούτοις υφίστανται συγκεκριμένοι συμβολισμοί που σχετίζονται με τη θέση αυτή, τόσο στον εσωτερικό όσο και στον διεθνή χώρο. Ο Πρόεδρος συνδυάζει την εθνική ενότητα, την πολιτική ισορροπία και τη θεσμική σταθερότητα, παράγοντες καθοριστικής σημασίας.
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τα αρμόδια κομματικά όργανα.
Με άλλα λόγια, στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν διαμορφώσει ένα πλαίσιο κινήσεων και κρατούν στάση αναμονής, διευκρινίζοντας ότι οποιαδήποτε υποψηφιότητα θα επανεξεταστεί την κατάλληλη στιγμή. «Δεν έχουμε δογματισμούς», σημειώνουν, υπογραμμίζοντας ότι κάθε υποψήφιος φέρει το δικό του φορτίο. Ωστόσο, θυμίζουν ότι από την εποχή που το ΠΑΣΟΚ προτείνει τον Κωστή Στεφανόπουλο, η παράδοση είναι η επιλογή του Προεδρού να γίνεται από την αντίπαλη παράταξη κατά την διάρκεια της εξουσίας της άλλης. Αυτή η πρακτική έχει αποδειχθεί προϊούσα στο πολιτικό σύστημα.
Σε κάθε περίπτωση, στη Χαριλάου Τρικούπη αναγνωρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αντιμέτωπος με πιέσεις από τους βουλευτές του να επιλέξει μια πιο δεξιά υποψηφιότητα, τώρα που η κυβέρνηση διαθέτει απλή πλειοψηφία μετά τη συνταγματική αναθεώρηση. Παρ’ όλα αυτά, σε σημαντικές πολιτικές αποφάσεις δεν θα πρέπει ο πρωθυπουργός να υποκύπτει μόνο σε εκλογικούς συσχετισμούς. Εκτός αν έχει ιδιαίτερη ανησυχία για τις απαιτήσεις της δεξιάς πτέρυγας, η οποία μπορεί να τον ωθήσει σε αλλαγή κατεύθυνσης, για να διατηρήσει την υποστήριξή τους.