Μια νέα εποχή φαίνεται να ανατέλλει στην πολιτική σκηνή της χώρας, καθώς οι ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ επιφέρουν την τρίτη διάσπαση του κόμματος σε διάστημα μόλις ενός έτους. Η αντιπαράθεση μεταξύ Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη γίνεται ολοένα και πιο έντονη, αφήνοντας ανοιχτό το ερώτημα για τη διάρκεια αυτής της κατάστασης.
Οι 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμοι να μειωθούν σε 30, καθώς η Θεοδώρα Τζάκρη ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ανεξαρτητοποιηθεί. Είναι στενός συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη και πρόσφατα δήλωσε ότι καθόλου δεν υφίσταται ο ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή του μορφή.
Εάν η Τζάκρη ακολουθήσει τους τέσσερις βουλευτές που ήδη αποχώρησαν (Χρηστίδου, Μάλαμα, Παππά, Αυλωνίτη), τότε ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πιθανό να αναλάβει τα ηνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με αυτόν τον τρόπο, το ΠΑΣΟΚ αρχίζει να αποκτά ξανά πολιτική επιρροή, μόλις λίγες εβδομάδες μετά τις πρόσφατες εκλογές.
Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: μπορεί το ΠΑΣΟΚ να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του; Θα προσελκύσει άλλους απογοητευμένους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ενδεχομένως στρέφονται προς τη Χαριλάου Τρικούπη; Μέχρι στιγμής, μόνο ο Πέτρος Παππάς έχει εκφράσει ενδιαφέρον.
Μαζί με την Τζάκρη, οι Μάλαμα, Χρηστίδου και Αυλωνίτης φαίνεται να παραμένουν πιστοί στον Κασσελάκη. Η απάντηση στο ερώτημα εάν θα ακολουθήσουν άλλοι βουλευτές, όπως οι Έλενα Ακρίτα, Ευάγγελος Αποστολάκης, Ράνια Θρασκιά και Βασίλης Κόκκαλης, είναι κρίσιμη, καθώς αρκετοί από αυτούς έχουν ισχυρούς δεσμούς με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το Σάββατο οι επικοινωνίες μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ εντάθηκαν, με σημαίνοντα μέλη να έρχονται σε επαφή με συνεργάτες του Κασσελάκη για να διερευνήσουν τις διαθέσεις τους.
Η Νίνα Κασιμάτη δήλωσε πρόσφατα ότι δεν σκοπεύει να αποχωρήσει, αλλά θα πρέπει να παρακολουθούμε αν θα τηρήσει αυτή τη στάση. Από την άλλη, οι Γιάννης Σαρακιώτης και Γιώργος Γαβρήλος αποκλείουν το ενδεχόμενο να αποσυρθούν, αν και σκοπεύουν να αναθεωρήσουν τους ρόλους τους στην κοινοβουλευτική ομάδα.
Η Γιώτα Πούλου παραμένει προσωρινά στη Βουλή, αν και έχει αποχωρήσει από το κόμμα. Με τα τρέχοντα δεδομένα, η σύσταση νέας κοινοβουλευτικής ομάδας φαίνεται δύσκολη, καθώς απαιτούνται τουλάχιστον 10 βουλευτές.
Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς, απέφυγε να σχολιάσει τις εσωτερικές εξελίξεις του ΣΥΡΙΖΑ, εστιάζοντας στο γεγονός ότι οι κοινωνικές ανάγκες προηγούνται των πολιτικών διεργασιών. Υπογράμμισε τη θέση του ΠΑΣΟΚ ως την κύρια αντιπολίτευση απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αδιαμφισβήτητα, η Χαριλάου Τρικούπη θα συνεχίσει την στρατηγική διεύρυνσης, προσπαθώντας να ενσωματώσει δυνάμεις από την αριστερά έως το φιλελεύθερο κέντρο, εστιάζοντας στην κοινωνική και προγραμματική αντιπολίτευση.
Όσον αφορά τις φήμες για μεταγραφές, το μήνυμα του Νίκου Ανδρουλάκη είναι σαφές: κάθε βουλευτής φέρει το δικό του φορτίο, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ανοικτές συζητήσεις με κανένα πρόσωπο.