Σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναφέρθηκε στις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές από το Νότιο Αιγαίο και τη συνεργασία της Ελλάδας με την Τουρκία για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.
«Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε χθες στη Βουλή, είδαμε ότι οι ροές έχουν αυξηθεί κατά περίπου 60%. Δεν κρύβω ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή, ειδικά στο Νότιο Αιγαίο. Αντίθετα, οι ροές στον Έβρο έχουν μειωθεί ελαφρώς, κατά 5%, ενώ οι αριθμοί στο Βόρειο Αιγαίο παραμένουν παρόμοιοι με πέρυσι», εξήγησε ο υπουργός.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Παναγιωτόπουλου, η πλειοψηφία της αύξησης παρατηρείται στα Δωδεκάνησα και, φέτος, ιδιαίτερα στην Κρήτη. «Πέρυσι, μόλις 77 παράνομοι μετανάστες εισήλθαν στην Κρήτη, ενώ φέτος οι αριθμοί έχουν φτάσει τους 2.700. Αυτό δείχνει την δραματική αύξηση», προσέθεσε, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους της θαλάσσιας μετάβασης από τα βόρειο-αφρικανικά παράλια, με έμφαση στη Λιβύη, που είναι σαφώς πιο επικίνδυνη από τη μετάβαση μέσω των μικρασιατικών ακτών.
Αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας, ο υπουργός τόνισε την ανάγκη επαναφοράς των επιστροφών μεταναστών, όπως ορίζεται από τη συμφωνία του 2016 με την ΕΕ. «Από το 2019 και μετά, οι επιστροφές έχουν σταματήσει και αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να επανεξετάσουμε. Η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να παρακολουθεί και να πιέσει την Τουρκία να επανεκκινήσει τις επιστροφές», τόνισε. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συνεργασίας για την καταπολέμηση των παράνομων διακινητών, θέμα που θα συζητήσει με τον Τούρκο υπουργό, Αλί Γερλικαγιά.
Ο υπουργός επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού είναι ευρωπαϊκό ζήτημα. «Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν παγκόσμιες λύσεις και το μεταναστευτικό είναι μία από αυτές», δήλωσε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ΕΕ πρέπει να βρει συλλογικούς τρόπους επίλυσης του ζητήματος. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη Γερμανία, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις μαζικές επιστροφές που, όπως υποστήριξε, δεν είναι ρεαλιστικές και δεν θα πρέπει να γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης.