Ορόσημα Μεταρρυθμίσεων της Κυβέρνησης

Η παρουσίαση των νέων μπλε φακέλων, που θα καθορίσουν το κυβερνητικό σχέδιο για το 2025, πραγματοποιήθηκε στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη νέα πολιτική περίοδο, μετά την ΔΕΘ. Σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν το «επιτελικό κράτος», τα τελικά σχέδια των υπουργείων αναμένεται να εγκριθούν λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Παρ’ όλα αυτά, ο κυβερνητικός οδικός χάρτης έχει ήδη διαμορφωθεί με προσχέδια ανά τομέα, αποτέλεσμα συνεργασιών μεταξύ του Μαξίμου, της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού της κυβέρνησης και των Υπουργών.

Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, έδωσε στην δημοσιότητα αυτά τα σχέδια, αποκαλύπτοντας τις βασικές προτεραιότητες της γαλάζιας διακυβέρνησης, που περιλαμβάνουν συνολικά 151 μεταρρυθμίσεις και 172 επενδύσεις.

Η πλειονότητα των προτεινόμενων παρεμβάσεων επικεντρώνεται σε δύο από τις πέντε «Ελλάδες» που είχε αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις προγραμματικές του δηλώσεις το 2023, συγκεκριμένα στην «παραγωγική» και την «κοινωνική» Ελλάδα. Επιπλέον, έχουν προστεθεί νέοι οριζόντιοι στόχοι όπως η καταπολέμηση της παραβατικότητας και της βίας, η υποστήριξη των οικογενειών και των νέων ζευγαριών, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η προώθηση της ισότητας και η περιφερειακή ανάπτυξη.

Σχετικά με την περιφερειακή ανάπτυξη, η οποία συνδέεται με το κεντρικό αφήγημα της «σύγκλισης», οι συναντήσεις της κυβερνητικής αποστολής στον Έβρο θα είναι εντατικές. Ο Πρωθυπουργός θα ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις ανά περιφέρεια για τα «σχέδια ανάπτυξης», δίνοντας έμφαση στον Βόρειο Έβρο.

Αναφορικά με τα μεταρρυθμιστικά ορόσημα, αναδεικνύονται υπουργεία που σχετίζονται άμεσα με την «καθημερινότητα» των πολιτών. Για παράδειγμα, ο «μπλε φάκελος» του Υπουργείου Οικογένειας περιλαμβάνει ζητήματα όπως το παρατηρητήριο για το Δημογραφικό, οι ανακοινώσεις της ΔΕΘ για το Στεγαστικό (συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος «Σπίτι μου 2»), η μόνιμη αναγνώριση της ιδιότητας του τριτέκνου και η αναμόρφωση του πλαισίου για την ισότητα των φύλων στην εργασία. Στον τομέα της Δικαιοσύνης, οι αλλαγές περιλαμβάνουν ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης όπως η λειτουργία της Δικαστικής Αστυνομίας και η εφαρμογή νέου πλαισίου για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Σημαντικές μεταρρυθμίσεις απασχολούν δύο βασικούς τομείς της καθημερινότητας, την Παιδεία και την Υγεία. Ο τομέας της Παιδείας περιλαμβάνει έναν νέο «εκπαιδευτικό χάρτη», που αφορά τις υποδομές και το προσωπικό, την πλήρη λειτουργία του ολοήμερου σχολείου, και την ίδρυση νέου ανώτατου ιδρύματος για τις Παραστατικές Τέχνες. Παράλληλα, προγραμματίζεται ένα εθνικό σχέδιο για την «ασφάλεια και εξυπηρέτηση των θεατών σε αθλητικές εκδηλώσεις», καθώς και ενιαία πρωτόκολλα για τα σχολεία ειδικής αγωγής.

Στον τομέα της Υγείας, ξεχωρίζουν οι καθολικές εφαρμογές του Προσωπικού Ιατρού, ο εκσυγχρονισμός διαδικασιών μεταμοσχεύσεων, και η εισαγωγή απογευματινών χειρουργείων, ενώ σημαντικές βελτιώσεις περιλαμβάνουν την αξιολόγηση των επιδόσεων των νοσοκομείων και την αναδιοργάνωση του δικτύου αεροδιακομιδών.

Περισσότερες από 100 μεταρρυθμίσεις, που συνιστούν δεσμεύσεις στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο ( σχετικά με το Στεγαστικό, την κλιματική κρίση κ.ά.), περιλαμβάνονται στους «μπλε φακέλους» που παρουσιάστηκαν. Να σημειωθεί ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, ύστερα από πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου και με τη θετική γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής, επέλεξε τον νομικό σύμβουλο και επιθεωρητή του ΑΣΕΠ, Παρασκευά Νομικό, για να αναλάβει τη θέση του επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

δειτε ακομα

δειτε ακομα