Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Βασίλης Οικονόμου, στην πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ το Σάββατο (21/12), ανέφερε λεπτομέρειες σχετικά με τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που αφορά την εγκατάσταση νέων καμερών ασφαλείας στους δρόμους, προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί μέχρι το 2025.
«Ο τελευταίος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας είχε ανανεωθεί πριν 18 χρόνια, μεταθέτοντας ουσιαστικά την ανάγκη για εκσυγχρονισμό του. Ο τελευταίος νόμος ψηφίστηκε το 2007», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Νέες κάμερες και ψηφιακές κλήσεις
Συνεχίζοντας, δήλωσε: «Προβλέπουμε την εγκατάσταση 1.388 νέων καμερών, που θα αναπτυχθούν το 2025, θα βρίσκονται σε κομβικά σημεία, όπως φανάρια και περιοχές με υψηλό δείκτη ατυχημάτων. Συνδυαστικά, θα προστεθούν 1.000 κάμερες στις λεωφορειολωρίδες για την προστασία αυτών των χώρων. Έτσι, μαζί με τις 17 υπάρχουσες κάμερες, θα έχουμε συνολικά 1.400 κάμερες στις μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.
«Αυτές οι κάμερες θα συνδέονται με σύστημα ψηφιακών κλήσεων, ενημερώνοντας άμεσα τους οδηγούς μέσω κινητού τηλεφώνου. Δεν θα περιμένουμε πέντε ή δέκα χρόνια για να λάβουμε ειδοποίηση κλήσης, μειώνοντας την πιθανότητα λανθασμένων αναφορών», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι ο Κώδικας δεν αφορά μόνο την επιβολή κυρώσεων, αλλά τη σωστή συμπεριφορά στους δρόμους.
Δίκυκλα και τα όρια ταχύτητας
Για τα δίκυκλα ανέφερε ότι: «Προγραμματίζουμε τη θεσμοθέτηση της διήθησης. Αυτό σημαίνει ότι οι μηχανές θα μπορούν να κινούνται μεταξύ σταματημένων αυτοκινήτων, αποκτώντας προτεραιότητα», είπε. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη μείωση του ορίου ταχύτητας στις πόλεις από τα 50 χλμ/ώρα στα 30 χλμ/ώρα, με στόχο την αύξηση της ασφάλειας. στας
«Δρόμοι ταχείας κυκλοφορίας εξαιρούνται, ενώ μπροστά από σχολεία το όριο θα είναι 20 χλμ/ώρα. Αυτές οι αλλαγές δεν γίνονται για να τιμωρήσουμε τους οδηγούς, αλλά για να προστατέψουμε τη ζωή όλων. Έχει αποδειχθεί ότι η μείωση της ταχύτητας μπορεί να σώσει ζωές. Δυστυχώς, φέτος χάθηκαν 100 πεζοί στους δρόμους και όλοι καταλαβαίνουμε τη σημασία των μέτρων», υπογράμμισε.
Προσβασιμότητα στις στάσεις των λεωφορείων
Αναφορικά με την προσβασιμότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, συμπλήρωσε: «Η προσβασιμότητα είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτη. Υπήρχαν 400 λεωφορεία χωρίς ράμπες για άτομα με αναπηρία. Τώρα, σχεδιάζουμε την ανακαίνιση των στάσεων ώστε να γίνουν πιο φιλικές. Δημιουργούμε πρότυπες στάσεις, συνεργαζόμαστε με τους Δήμους και θα οργανώσουμε ημερίδες», τόνισε.
«Οι έλεγχοι της Τροχαίας έχουν αυξηθεί σημαντικά, και τα αποτελέσματα είναι απτά. Στις επόμενες εβδομάδες θα προχωρήσουμε σε δημόσια διαβούλευση για αυτές τις αλλαγές, με στόχο να ψηφιστούν μέσα στον Ιανουάριο του 2025», κατέληξε.