Η ένταση στο Αιγαίο αναζωπυρώνεται καθώς η Τουρκία αμφισβητεί εκ νέου τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα με νέες Navtex, θέτοντας στο επίκεντρο το ζήτημα των υφαλοκρηπίδων και των ερευνών στις θαλάσσιες ζώνες.
Νέα τουρκική Navtex αμφισβήτησης ελληνικών υφαλοκρηπίδων στο Βόρειο Αιγαίο
Η Τουρκία εξέδωσε Navtex μέσω του υδρογραφικού σταθμού της Σμύρνης, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική Navtex του υδρογραφικού σταθμού της Λήμνου για ερευνες από το ωκεανογραφικό «Filia» στο Βόρειο Αιγαίο και το Θρακικό Πέλαγος, από 5 έως 12 Ιουλίου 2025, καλύπτει περιοχές που διεκδικούνται ως τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Συγκεκριμένα, η τουρκική Navtex τονίζει πως τα όρια υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στις δύο χώρες παραμένουν μη οριοθετημένα και απαιτεί από όλες τις ερευνητικές δραστηριότητες εντός των ζωνών δικαιοδοσίας της Τουρκίας να συντονίζονται αποκλειστικά με τις τουρκικές αρχές.
Πλαισίωση των ελληνικών ερευνών στο Αιγαίο
Το ελληνικό ωκεανογραφικό σκάφος «Filia» θα διεξάγει επιστημονικές έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές μεταξύ των νησιών Λήμνου, Σαμοθράκης και Θάσου, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης της γνώσης για την υδρογραφία και τη γεωφυσική κατάσταση του βόρειου Αιγαίου.
Η ελληνική Navtex, που εκδόθηκε από τον Υδρογραφικό Σταθμό της Λήμνου, θεωρείται αναγκαία για την ασφαλή και συντονισμένη διεξαγωγή των ερευνών, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα σε περιοχές διεθνούς αναγνώρισης.
Αμφισβήτηση του δικαιώματος διεξαγωγής ερευνών και οι γεωπολιτικές συνέπειες
Η τουρκική αντίδραση με την έκδοση αντι-Navtex αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής διεκδίκησης επί των θαλασσίων ζωνών του Βόρειου Αιγαίου και αναδεικνύει τις επίμονες διαφωνίες για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδων που ταλαιπωρούν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.
Αυτές οι εντάσεις υπογραμμίζουν την ανάγκη για διπλωματικό διάλογο και θεσμική επίλυση των θαλασσίων διαφορών, ώστε να αποφευχθούν επικίνδυνες κλιμακώσεις και να διαφυλαχθεί η σταθερότητα στην περιοχή.