Οι Στρατηγικές Σκέψεις της Κυβέρνησης για την Προεδρία

Η διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας εμφανίζεται αρκετά περίπλοκη, καθώς τα κυβερνητικά σχέδια παραμένουν ασαφή. Με την προθεσμία να πλησιάζει, η συζήτηση για υποψηφίους έχει εντατικοποιηθεί, ενώ πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, ξεχωρίζουν δύο κύρια σενάρια για την υποψηφιότητα. Το πρώτο αφορά την επιλογή προσώπου με κεντροδεξό προσανατολισμό. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να ενδυναμώσει την ενότητα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ενώ θα μπορούσε να προσελκύσει τη στήριξη και άλλων δεξιών κομμάτων. Παρότι, όμως, μια τέτοια υποψηφιότητα μπορεί να μην βρει υποστήριξη από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που θα έδινε την αίσθηση έλλειψης ευρύτερης συναίνεσης.

Σημαντική είναι η δήλωση του πρώην Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν ενδιαφέρεται για τη θέση. Αντίθετα, ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, εμφανίζεται ως ισχυρός υποψήφιος, με την ικανότητα να διασφαλίσει τη συνοχή μεταξύ των βουλευτών της Ν.Δ. Επίσης, έχει προταθεί και το όνομα του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, αν και ο ίδιος έχει δηλώσει πως δεν επιδιώκει την εκλογή.

Από την άλλη, η εκλογή υποψηφίου που να προσελκύει ευρύτερα κοινά μπορεί να δώσει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να οικοδομήσει ευρύτερες συναίνεσεις. Ωστόσο, αυτό κρύβει τον κίνδυνο διαρροών από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ.

Ένα όνομα που έχει προσελκύσει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον είναι αυτό του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος φαίνεται να μπορεί να κερδίσει υποστήριξη και από άλλα κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ. Στο τραπέζι βρίσκεται και το όνομα του πρώην υπηρεσιακού Πρωθυπουργού, Παναγιώτη Πικραμμένου. Ωστόσο, ίσως δούμε και κάποιο πρόσωπο-έκπληξη με τεχνοκρατικά προσόντα στο προσεχές μέλλον.

Για την εκλογή του Προεδρου της Δημοκρατίας, στην πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται 200 ψήφοι; αν δεν επιτευχθεί αυτός ο αριθμός, ακολουθεί δεύτερη ψηφοφορία. Στην τρίτη, απαιτούνται 180 ψήφοι, ενώ αν και πάλι δεν συγκεντρωθεί αυτή η πλειοψηφία, την τέταρτη ψηφοφορία μπορεί να κερδίσει υποψήφιος με 151 ψήφους. Αν τελικά ούτε τότε υπάρξει εκλογή, η πέμπτη ψηφοφορία απαιτεί απλή σχετική πλειοψηφία.

δειτε ακομα

δειτε ακομα