Οι σημαντικότερες συναντήσεις της κυβέρνησης

Οι επόμενες εβδομάδες αναμένονται γεμάτες ένταση στην ελληνική πολιτική σκηνή, καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση ετοιμάζονται για σφοδρές αντιπαραθέσεις στην Βουλή. Στο επίκεντρο θα βρεθεί ο προϋπολογισμός, καθώς και μια σειρά σημαντικών νομοσχεδίων που πρόκειται να ψηφιστούν εντός του έτους.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει εσωστρέφεια έπειτα από την διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, επιθυμώντας παράλληλα να προωθήσει μια θετική ατζέντα που θα εστιάζει κυρίως στην οικονομία.

Στο μεταξύ, οι γαλάζιοι παρακολουθούν με ενδιαφέρον την πορεία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ιδίως αν λάβουμε υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις. Το ΠΑΣΟΚ έχει αναδειχθεί σε εξαιρετικά δυνατή αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ ο αριθμός των ανεξάρτητων βουλευτών έχει φτάσει τους 21.

Αναμφίβολα, το πιο σημαντικό κομμάτι της συζήτησης στην Ολομέλεια θα λάβει χώρα κατά την διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, που προγραμματίζεται από τις 11 έως τις 15 Δεκεμβρίου και θα έχει χαρακτηριστικά ψήφου εμπιστοσύνης. Από το Μέγαρο Μαξίμου επικεντρώνονται στο να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας στους «γαλάζιους» και επιδιώκοντας να κερδίσουν την μάχη της εικόνας απέναντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, μέχρι την λήξη του έτους αναμένονται τρεις ακόμη κρίσιμες νομοθετικές προτάσεις. Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι αρκετές μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν άμεσα. Την επόμενη Πέμπτη, θα ψηφιστεί νομοσχέδιο από το υπουργείο Υγείας, ακολουθεί το φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και τέλος, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που αφορά τον κατώτατο μισθό και μπορεί να κατατεθεί ακόμη και σήμερα.

Στρατηγική εστίαση στην οικονομία

Με την ακρίβεια να είναι το κορυφαίο πρόβλημα για τα νοικοκυριά, η κυβέρνηση βάζει στο προσκήνιο τη λήψη μιας σειράς μόνιμων υποστηρικτικών μέτρων. Στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες από την 1η Ιανουαρίου, αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και συντάξεις κατά 2,4%, καθώς και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Επιπλέον, περιλαμβάνονται έκτακτα μέτρα στήριξης ύψους 243 εκατομμυρίων ευρώ για 1,9 εκατομμύρια δικαιούχους τον Δεκέμβριο.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε χθες ότι το 2027, όταν θα κριθεί η κυβερνητική πολιτική, τα αποτελέσματα της οικονομικής στρατηγικής θα είναι πλέον αναγνωρίσιμα. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα μεσαία εισοδήματα, επισημαίνοντας τα οφέλη από τις φορολογικές μειώσεις και τονίζοντας την προθυμία της κυβέρνησης να προσφέρει περαιτέρω ελαφρύνσεις μέχρι το 2027.

Μη ξεχνάτε τον Κώστα Καραμανλή

Ένα άλλο ενδιαφέρον ζήτημα είναι πώς θα αντιδράσει ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος αναμένεται να συνεχίσει να εκφράζει δημόσια την άποψή του. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι συνεργάτες του αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον χωρίς να προτείνουν βιαστικές αποφάσεις. Από την πλευρά της κυβέρνησης επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, με κορυφαίους υπουργούς και βουλευτές του κόμματος να δηλώνουν ότι, κατόπιν των δηλώσεων του πρώην Πρωθυπουργού, η διαγραφή του ήταν αναπόφευκτη.

δειτε ακομα

δειτε ακομα