Ο Τομέας της Κυκλικής Οικονομίας: Εμβληματικές Επενδύσεις από τον Τάκη Θεοδωρικάκο

«Το 2025 θα παρουσιάσουμε τέσσερα νέα καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου, περιλαμβάνοντας εμβληματικές επενδύσεις, με έμφαση στην κυκλική οικονομία και τη ναυπηγική βιομηχανία». Αυτή ήταν η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Ελληνοαμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου. Σημείωσε πως δεν είναι δυνατόν μια από τις 4-5 μεγαλύτερες ναυτικές δυνάμεις παγκοσμίως να στερείται μιας ισχυρής ναυπηγοβιομηχανίας. Υπογράμμισε τη σημαντική δραστηριότητα των ελληνικών ναυπηγείων, τα οποία απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους και ανακτούν τη δυναμική τους, προσθέτοντας ότι υπάρχει στενή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την ΟΝΕΧ να χρηματοδοτείται σημαντικά από την Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. «Επαναφέραμε την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη της ναυπηγικής βιομηχανίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
economic

Ο υπουργός τόνισε πως το νέο παραγωγικό μοντέλο δεν πρέπει να θεωρείται αντικείμενο μικροκομματικής αντιπαράθεσης και ότι αποτελεί εθνική ανάγκη, βασισμένο στην ασφάλεια και την ευημερία της χώρας.

Αναφέρθηκε σε δύο βασικά ζητήματα: Πρώτον, στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με στόχο την ενίσχυση με φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις και μέσω του προγράμματος DEFLI, το οποίο παρέχει άμεση πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις. Δεύτερον, στη στήριξη των πολιτών που αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην καθημερινότητα τους, όπως οι υψηλές τιμές ενοικίων.

economia 2

Ο κ. Θεοδωρικάκος επεσήμανε ότι η πιο κοινωνική πολιτική για βιώσιμη ανάπτυξη είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και πως μας ενδιαφέρει να έχουν οι επιχειρήσεις κέρδη, τα οποία θα επενδύονται εκ νέου. Στόχος είναι η περαιτέρω μείωση της ανεργίας, η οποία έχει μειωθεί από το 17,5% στο 9,3%. Για την κυκλική οικονομία, δήλωσε πως είναι κεντρικός στόχος της πράσινης μετάβασης, προκειμένου να μειωθεί το κόστος των επαγγελματικών δραστηριοτήτων, παραμένοντας παράλληλα φιλικοί προς το περιβάλλον. “Δεν λέμε λόγια, κάνουμε πράξεις”, κατέληξε.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το δημογραφικό, και με τις πολιτικές μας πρέπει να στηρίξουμε τις επόμενες γενιές ώστε να κρατήσουν την χώρα μας όρθια», ανέφερε στην αρχική του τοποθέτηση ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «αλλάζουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας έτσι ώστε να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα, που είναι η ανάγκη της σημερινής κοινωνίας και της επόμενης γενιάς».

Τόνισε επίσης πως είναι στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα η συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδιαίτερα στον τομέα των επενδύσεων και των επιχειρήσεων. Στην εκδήλωση, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον Παναγιώτη Μούργο του Ομίλου ΤΕΧΑΝ, επισημάνθηκε η σημασία του νέου παραγωγικού μοντέλου και της κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα, θυμίζοντας τις αναγκαίες παρεμβάσεις που έγιναν όταν ήταν επικεφαλής στο Υπουργείο Εσωτερικών για τη διευκόλυνση των επενδύσεων της ΤΕΧΑΝ.
economic3

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην υπερδεκαετή κρίση που βιώνει η χώρα, τονίζοντας τη σημασία αναγνώρισης αυτής της κατάστασης. Ωστόσο, επισήμανε ότι «τα τελευταία 5,5 χρόνια έχουμε πλήρως αποκαταστήσει την αξιοπιστία μας, έχουμε μειώσει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, ενώ η Ελλάδα έχει γίνει ξανά δημοφιλής προορισμός για επενδύσεις, με μια σταθερή Κυβέρνηση σε περίοδο γεωπολιτικών εντάσεων. Αυτές είναι οι αιτίες που προσελκύουμε επενδύσεις».

Τέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε την ανάγκη επίλυσης του ελλείμματος εμπορικού ισοζυγίου, που παραμένει στο 14% του ΑΕΠ, παρά την αύξηση των εξαγωγών. Η ενίσχυση των εξαγωγών, η ανάπτυξη της βιομηχανίας και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας είναι επιτακτική ανάγκη, με καινοτόμα και ποιοτικά προϊόντα και αυξημένη έμφαση στην έρευνα.

δειτε ακομα

δειτε ακομα