Η διεθνής κοινότητα στρέφει την προσοχή της στη Μέση Ανατολή, καθώς η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει έναν νέο κύκλο διπλωματικών επαφών. Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Λίβανο σήμερα, σε μια επίσκεψη που είχε προγραμματιστεί πριν από δέκα ημέρες αλλά αναβλήθηκε λόγω ενός προβλήματος με το αεροσκάφος του. Η σημασία αυτής της επίσκεψης αυξάνεται, ιδιαίτερα λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στη Συρία.
Πιο συγκεκριμένα, την προηγούμενη εβδομάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνομιλίες με τον Βασιλιά της Ιορδανίας, Abdullah II, και τον Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Tamim bin Hamad Al Thani. Η διπλωματική αυτή δραστηριότητα θα συνεχιστεί, καθώς την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στις Βρυξέλλες, όπου θα γίνει κουβέντα για τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στη Συρία.
Κατά την επίσκεψή του στη Βηρυτό σήμερα, ο πρωθυπουργός σκοπεύει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, συγχρόνως εκφράζοντας την υποστήριξή του στο Λίβανο για την εφαρμογή της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε στις 26 Νοεμβρίου. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι η επίσκεψη έχει έναν ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα, ενισχύοντας τους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Λιβάνου.
Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη Ευρωπαίου πρωθυπουργού στο Λίβανο μετά την τελευταία ανακωχή και τις εξελίξεις στη Συρία. Χθες, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «αυτό επιβεβαιώνει τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, με την κυβέρνηση αυτή να διατηρεί σταθερά το τιμόνι της χώρας».
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, και τον Πρόεδρο της Βουλής, Ναμπίχ Μπερί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναβεβαιώσει την διάθεση της Ελλάδας να υποστηρίξει την ενίσχυση των κρατικών δομών του Λιβάνου, περιλαμβάνοντας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή της εκεχειρίας. Επίσης, προγραμματίζεται συνάντηση με την ελληνική κοινότητα του Λιβάνου.
Χρήσιμο είναι να σημειωθεί ότι ο Πρωθυπουργός πρόσφατα αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. «Αυτό που συμβαίνει στη Συρία σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στις σταθερές που γνωρίζαμε στην περιοχή», τόνισε. Υπογράμμισε ότι «έχουμε έναν μοναδικό ρόλο και λόγο για όσα συμβαίνουν σήμερα στη Συρία» και παρέθεσε τρεις κύριους λόγους.
Αρχικά, λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας. Δεύτερον, επειδή είμαστε οι φυσικοί θεματοφύλακες του ορθόδοξου στοιχείου, τόσο στον Λίβανο όσο και στη Συρία, γεγονός που καθιστά την προστασία των μειονοτήτων εξαιρετικά σημαντική. Τρίτον, η σταθερότητα της Συρίας είναι κρίσιμη, καθώς επηρεάζει άμεσα την ικανότητα της χώρας να υποδεχθεί πίσω εκατομμύρια πρόσφυγες, και αυτό μας απασχολεί έντονα.