Ο Πρωθυπουργός για Σταθερότητα στην Οικονομία και την Πολιτική

Η δήλωση του Μεγάρου Μαξίμου ότι «η κυβέρνηση γνωρίζει τι απαιτεί από τις τράπεζες και διαθέτει τους τρόπους για να το επιτύχει. Έκτακτη φορολογία στα κέρδη των τραπεζών δεν εξετάζεται» έγινε σαφής κατά τις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με επενδυτές στο Λονδίνο.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας από τη βρετανική πρωτεύουσα στο πλαίσιο του 3ου Ελληνικού Επενδυτικού Συνεδρίου που διοργάνωσε η Morgan Stanley σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών, διέψευσε τις φήμες περί φόρου στις τράπεζες. Αυτό συνέβη την ημέρα που η πολιτική συζήτηση στην Ελλάδα εστίασε στο ΠΑΣΟΚ που υπέβαλε σχετική τροπολογία στη Βουλή. «Η απάντησή μας είναι ότι περιμένουμε πολλά από τις τράπεζες, αλλά η επιβολή φόρου δεν περιλαμβάνεται στα σχέδιά μας», δήλωσε σχετικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε στους επενδυτές στοιχεία που αποδεικνύουν την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης για δημοσιονομική σταθερότητα και ανάπτυξη. Κατά την τοποθέτησή του, υπογράμμισε ότι η πρώτη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας, η τήρηση των συμφωνηθέντων ορίων δαπανών με την ΕΕ και η τεκμηρίωση στην κεφαλαιαγορά ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τις δύσκολες εποχές.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «αν συνεχίσουμε την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αυτό θα είναι μια διαρθρωτική αλλαγή. Έχω τη δυνατότητα να αξιοποιήσω το πλεόνασμα για να πείσω την ΕΕ ότι μπορώ να το χρησιμοποιήσω για περαιτέρω μείωση φόρων. Αυτή είναι η κορυφαία προτεραιότητά μου».

Δίπλα σε αυτήν, η δεύτερη προτεραιότητα είναι η αξιοποίηση της σταθερής δημοσιονομικής κατάστασης για παραγωγικές επενδύσεις, με τον πρωθυπουργό να αναφέρεται στην προσφορά της κυβέρνησης στις επιχειρήσεις για «σταθερότητα, πρόσβαση σε κεφάλαια και ευκαιρίες μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης». Τέλος, σε ό,τι αφορά την τρίτη προτεραιότητα, τόνισε την ανάγκη διαχείρισης των δεξιοτήτων και της τεχνολογίας, ειδικά στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ο κ. Μητσοτάκης, σχολιάζοντας το περιθώριο που απομένει μέχρι τις εκλογές, εξέφρασε τη φιλοδοξία του ότι «τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι αρκετά διαφορετικά. Είναι σημαντικό οι πολίτες να κατανοήσουν ότι συμμετέχουν πραγματικά στη διαδικασία, ώστε να γίνουν μέρος της ιστορίας του μετασχηματισμού της χώρας. Δεν χρειάζεται να φοβούνται την αλλαγή, καθώς προσφέρουμε την απαραίτητη σταθερότητα και καθοδήγηση σε αυτόν τον ταραχώδη κόσμο».

Συγκρίνοντας την αντίδραση της Ελλάδας στην οικονομική κρίση με τις αναπτυξιακές πορείες χωρών όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, προσδιόρισε τις αδυναμίες της ελληνικής πολιτικής σκηνής, σημειώνοντας ότι «παρά την πρόοδο που έχουμε πετύχει, υπάρχει ακόμα υστέρηση. Η Ιρλανδία ανταγωνίζεται εξαιρετικά, ενώ η Πορτογαλία έχει εμφανίσει καλύτερα αποτελέσματα».

Έκθεση του Μάριο Ντράγκι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τη σημασία της εφαρμογής της έκθεσης Ντράγκι στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι «το πρόβλημα στην Ευρώπη είναι διπλό — η υπερβολική ρύθμιση επηρεάζει τη δραστηριότητα των εταιρειών» και πρόσθεσε ότι «η πρόταση για έναν 28ο ευρωπαϊκό καθεστώς για νεοφυείς επιχειρήσεις είναι πολύ σημαντική». Αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, υπογράμμισε ότι «οι προκλήσεις είναι σημαντικές και η γεωπολιτική απειλή είναι πραγματική. Πιστεύω ότι αυτό είναι πλέον κατανοητό από τους συναδέλφους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Κεντρικό στοιχείο στην ατζέντα του πρωθυπουργού για το διεθνές επενδυτικό κοινό είναι η πολιτική σταθερότητα της χώρας, η οποία διασφαλίζεται από την ισχυρή εντολή της κυβέρνησης για τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Επιπλέον, η κυβέρνηση παραμένει αφοσιωμένη στην προώθηση μεταρρυθμίσεων καθώς και στην τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων και στη βελτίωση των εισοδημάτων των πολιτών, εξασφαλίζοντας έτσι την κοινωνική συμμετοχή στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

δειτε ακομα

δειτε ακομα