Ο Πλεύρης για το μεταναστευτικό: Προστασία των συνόρων και τέλος στις ψευδαισθήσεις για τις μωρομάνες

Η διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος στην Ελλάδα προκαλεί έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις, με επίκεντρο τη νομοθετική τροπολογία σχετικά με το άσυλο.

Η τοποθέτηση του Υπουργού Μετανάστευσης Θάνου Πλεύρη

Ο Θάνος Πλεύρης, Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, τόνισε από τη Βουλή ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να προστατεύσει τα ελληνικά σύνορα και την εδαφική επικράτεια. Τόνισε πως η χώρα αντιμετωπίζει «έκτακτες συνθήκες» με την αυξημένη εισροή παράνομων μεταναστών από τη Βόρειο Αφρική, που δεν διαθέτουν το προσφυγικό προφίλ που δικαιολογεί την παροχή ασύλου.

Ο Υπουργός υπογράμμισε τη συνταγματική νομιμότητα της τροπολογίας, συνδέοντας τη με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εφαρμόστηκε το 2020 στον Έβρο και κρίθηκε συνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας, προσθέτοντας ότι έχουν συμφωνηθεί μέτρα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων.

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης

Από την πλευρά της, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, χαρακτήρισε την τροπολογία «άγρια, απάνθρωπη και ρατσιστική», επισημαίνοντας ότι παραβιάζει διεθνείς και εθνικούς νόμους, όπως τη Συνθήκη της Γενεύης και άρθρα του Ελληνικού Συντάγματος που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Θεοπίστη Πέρκα, αναφέρθηκε σε καταστρατήγηση του Διεθνούς Δικαίου και του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογραμμίζοντας ότι η τροπολογία παραβιάζει το δικαίωμα υποβολής αιτήματος ασύλου και τις θεμελιώδεις αρχές της μη επαναπροώθησης και προστασίας από βασανιστήρια.

Από την άλλη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, απορρίπτοντας την αντισυνταγματικότητα, χαρακτήρισε την ένσταση «προσχηματική» και υποστήριξε την ανάγκη για ρεαλιστική αντιμετώπιση του ζητήματος, παρότι η κυβέρνηση υλοποιεί μόνο «μισό βήμα» στην κατεύθυνση αυτή.

Τα κρίσιμα δεδομένα της μετανάστευσης σε σχέση με την τροπολογία

Ο Υπουργός Μετανάστευσης τόνισε ότι το 2024 εισήλθαν στη χώρα 4.000 άτομα από τη Βόρειο Αφρική, ενώ το πρώτο πεντάμηνο του 2025 ο αριθμός σχεδόν διπλασιάστηκε, με 1.000 αφίξεις ημερησίως και σήμερα να βρίσκονται 3 εκατομμύρια άνθρωποι στις ακτές της Λιβύης.

Η τροπολογία προβλέπει αναστολή της υποβολής αιτήσεων ασύλου και τη δυνατότητα κράτησης, με στόχο τον έλεγχο και την αποτροπή της ανεξέλεγκτης κυκλοφορίας μεγάλων ομάδων χωρίς προσφυγικό προφίλ, κάτι που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της Αριστεράς και το ΠΑΣΟΚ.

Νομοθετικό πλαίσιο και ευρωπαϊκές πρακτικές

Ο κ. Πλεύρης έφερε ως παράδειγμα παρόμοιες ρυθμίσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως την Ισπανία, και τόνισε ότι τέτοιες αποφάσεις έχουν σταθερή νομική κάλυψη και αναγνωρίζονται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Παράλληλα εξήγησε πως το άρθρο 15 του Συντάγματος, που προβλέπει έκτακτα μέτρα, δεν ενεργοποιείται από την κυβέρνηση παρά τις έκτακτες συνθήκες, προκειμένου να επιλεγούν πιο ήπια μέσα.

Απόρριψη ένστασης αντισυνταγματικότητας

Τελικά, η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης απορρίφθηκε με διαγωγή από την Ολομέλεια της Βουλής, σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό.

ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

δειτε ακομα

δειτε ακομα