Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αναφέρθηκε στην κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια, την Ομάδα Αλήθειας και την πρόσφατη μήνυση του κ. Φάμελλου.
Αντιμετωπίζοντας την ανομία στα Πανεπιστήμια
Ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε ότι στην Ελλάδα «το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού συστήματος δεν θεωρεί το αυτονόητο, ότι ακόμα και μία κατάληψη είναι μία παράνομη πράξη». επεσήμανε την παρουσία αυτοδιαχειριζόμενων κυλικείων και χαρακτήρισε την κατάσταση αυτή ως αποτέλεσμα ιδεοληψιών που δεν μπορούν να εξαφανιστούν άμεσα από καμία κυβέρνηση. Επισήμανε, ωστόσο, ότι για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά δεν υπάρχει ενεργή κατάληψη στα ελληνικά πανεπιστήμια, κάτι που αποδίδει στην αλλαγή νόμου του 2019.
Χάρη στον νόμο αυτό, καταργήθηκε το άσυλο ανομίας και η αστυνομία μπορεί πλέον να επεμβαίνει στα πανεπιστήμια όπως σε οποιαδήποτε άλλη δημόσια υπηρεσία. Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μόνο τις τελευταίες είκοσι ημέρες έχουν εκκενωθεί τρεις μεγάλες καταλήψεις, δείγμα της αποτελεσματικότητας του νέου πλαισίου. Πρόσθεσε ότι οι πρυτάνεις και τα πρυτανικά συμβούλια έχουν πλέον ξεκάθαρες υποχρεώσεις στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.
Η Ομάδα Αλήθειας: Μία Ιδιωτική Πρωτοβουλία κατά της Προπαγάνδας
Αναφερόμενος στην Ομάδα Αλήθειας, ο κ. Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για μία σελίδα στο διαδίκτυο που ανήκει σε ιδιώτες. Οι δημιουργοί της, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, δεν έχουν κρύψει την πολιτική τους τοποθέτηση. Υποστήριξε θερμά την πρωτοβουλία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «μακάρι να υπήρχαν πολλές Ομάδες Αλήθειας». Θεωρεί ότι η δράση τους είναι πολύτιμη, καθώς ανατρέπουν το αφήγημα του “ηθικού πλεονεκτήματος της αριστεράς”, αποδεικνύοντας ότι ήταν ένας μύθος. Το έργο της Ομάδας Αλήθειας, όπως το περιέγραψε, συνίσταται στο να αναδεικνύει τις αντιφάσεις όσων αλλάζουν τις θέσεις τους, παρουσιάζοντας την αλήθεια μέσα από πετυχημένα βίντεο. Τόνισε επανειλημμένα ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν πληρώνονται από την Κυβέρνηση ή τη Νέα Δημοκρατία, αλλά συνεργάζονται με ιδιωτικές εταιρίες, όπως συμβαίνει σε κάθε ελεύθερο επαγγελματία. Χαρακτήρισε τις κατηγορίες εναντίον της Ομάδας Αλήθειας ως κατασκεύασμα της αντιπολίτευσης που προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις περί παράτυπης χρηματοδότησης. Ο κ. Μαρινάκης υπερασπίστηκε την Ομάδα Αλήθειας δηλώνοντας ότι τους γνωρίζει και εκτιμά τη δράση τους, και ότι θεωρεί τον εαυτό του σύμμαχο σε όσους πολεμούν το ψέμα στον δημόσιο διάλογο. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απήχηση που έχει η δράση τους στο κοινό, καθώς όλο και περισσότεροι δεν πιστεύουν στις “εισαγγελικές εισηγήσεις” της αντιπολίτιευσης.
Η Ομάδα Αλήθειας είναι μία ιδιωτική πρωτοβουλία, με ξεκάθαρη πολιτική τοποθέτηση, που αντιμετωπίζει την προπαγάνδα και αναδεικνύει τις αντιφάσεις, χωρίς να λαμβάνει χρηματοδότηση από την κυβέρνηση ή το κόμμα της ΝΔ.
Το σχόλιο για την μήνυση του κ. Φάμελλου
Σχετικά με την μήνυση της Ομάδας Αλήθειας προς τον κ. Φάμελλο, ο κ. Μαρινάκης θυμήθηκε παρόμοια τακτική του κ. Φάμελλου στην Βουλή, ο οποίος στο παρελθόν επιχείρησε να συνδέσει τον ίδιο και την Νέα Δημοκρατία με το θέμα των emails της κας Κεραμέως, ένα θέμα για το οποίο αθωώθηκε το κόμμα από το ΣτΕ. Επεσήμανε ότι αν ήταν ιδιώτης, όπως τα μέλη της Ομάδας Αλήθειας, θα κινούνταν νομικά εναντίον οποιουδήποτε τον συκοφαντούσε.
Θεωρεί ότι όταν ένας ιδιώτης θεωρεί ότι συκοφαντείται εν γνώσει του από έναν πολιτικό, ο ίδιος ο πολιτικός θα έπρεπε να επιδιώκει την άρση της ασυλίας του, προκειμένου να αποδειχθεί η αλήθεια στη Δικαιοσύνη. Ο κ. Μαρινάκης δήλωσε ότι αν ήταν βουλευτής, σε τέτοια περίπτωση θα ψήφιζε με “δύο χέρια” την άρση της ασυλίας. Αναρωτήθηκε γιατί ο κ. Φάμελλος δεν επιδιώκει την άρση της ασυλίας του, υπονοώντας ότι ίσως “φοβάται”, καθώς μπορεί να λέει ψέματα.
Σχολίασε ότι η αρχική αντίδραση του κ. Φάμελλου δείχνει ότι “πετάει λάσπη στον ανεμιστήρα” για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Κατέληξε λέγοντας ότι είναι ενδιαφέρον που ένα κόμμα με μικρό ποσοστό, όπως το ΠΑΣΟΚ, ασχολείται τόσο με τη Δικαιοσύνη, ενώ έχει σειρά υπουργών του καταδικασμένων, κάτι που αμφισβητεί την αξιοπιστία του.
Ο Παύλος Μαρινάκης στηρίζει την Ομάδα Αλήθειας στην μήνυση κατά του κ. Φάμελλου και θεωρεί αυτονόητο για έναν πολιτικό να ζητά άρση ασυλίας όταν κατηγορείται για συκοφαντία από ιδιώτες.