Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει δύο νέα θαλάσσια πάρκα σε Ιόνιο και Νότιο Αιγαίο με στόχο την προστασία και βιώσιμη ανάπτυξη

Η Ελλάδα πρωτοστατεί στην προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας με τη δημιουργία δύο νέων Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων στο Ιόνιο και το Νότιο Αιγαίο.

Νέα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα στο Ιόνιο και το Νότιο Αιγαίο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη σύσταση δύο εκτενών θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, προσθέτοντας συνολικά 27.500 km² στο δίκτυο θαλάσσιας προστασίας της Ελλάδας, 25% μεγαλύτερη έκταση από την αρχική πρόβλεψη. Αυτές οι περιοχές αφορούν το Ιόνιο Πέλαγος και τις Νότιες Κυκλάδες, και αποτελούν ορόσημα για τη βιώσιμη διαχείριση των ελληνικών θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Προστασία και αειφορία στον θαλάσσιο χώρο

Τα νέα πάρκα στοχεύουν στην επίτευξη του εθνικού στόχου για προστασία του 30% των ελληνικών χωρικών υδάτων έως το 2030, υπερβαίνοντας τις διεθνείς δεσμεύσεις. Μέσω της απαγόρευσης της μηχανότρατας και της αυστηρής περιβαλλοντικής διαχείρισης, δημιουργούνται καταφύγια που προστατεύουν σπάνια θαλάσσια είδη και αναζωογονούν οικοσυστήματα που δέχονται έντονες ανθρωπογενείς πιέσεις.

Επιστημονική τεκμηρίωση και κοινωνική συμμετοχή

Τα όρια των πάρκων καθορίστηκαν με βάση Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ), οι οποίες τώρα βρίσκονται σε δημόσια διαβούλευση. Το δίκτυο ενσωματώνει ήδη υπάρχουσες προστατευόμενες ζώνες του ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000, ενισχύοντας την οικολογική συνεκτικότητα και τη διαχειριστική αποτελεσματικότητα.

Σημαντικές θαλάσσιες οικολογικές ζώνες και μελλοντικά βήματα

  • Νότιες Κυκλάδες: Η περιοχή επιλέχθηκε λόγω της ευαισθησίας της και των υψηλών περιβαλλοντικών πιέσεων από τον τουρισμό, με έντονη παρουσία σπάνιων θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
  • Ιόνιο Πέλαγος: Κρίσιμη ζώνη για την επιβίωση θαλάσσιων θηλαστικών όπως δελφίνια και φάλαινες, υπό απειλή από υποθαλάσσιο θόρυβο και συγκρούσεις με πλοία.

Επόμενες δράσεις και υλοποίηση

Μετά τη λήξη της διαβούλευσης στις 22 Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προχωρήσει στην επεξεργασία των σχολίων και στην κατάθεση των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στοχεύοντας στην ολοκλήρωση της νομικής θεσμοθέτησης έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Η πρώτη φάση αναπτύσσεται στις Νότιες Κυκλάδες, ενώ το μέλλον προβλέπει επέκταση σε περαιτέρω περιοχές του Αιγαίου, συμπληρώνοντας το ήδη υφιστάμενο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου στον Βόρειο Αιγαίο.

Μία θαλάσσια κληρονομιά προς διαφύλαξη

Η πρωτοβουλία αυτή αντανακλά τη βαθιά σύνδεση της Ελλάδας με τη θάλασσα, όπως υπογραμμίζει ο κ. Μητσοτάκης: «Η θάλασσα δεν είναι απλώς όμορφο τοπίο, είναι η ίδια η ζωή», καλώντας σε υπεύθυνη και συμβιωτική σχέση με το υδάτινο περιβάλλον.

δειτε ακομα

δειτε ακομα