Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, από τη Βαρσοβία, υπογράμμισε την ακλόνητη υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, θέτοντας όμως συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Ελλάδα: Αρωγός στην ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων, με όρους
Στην Άτυπη Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βαρσοβία, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε τη στήριξη της Ελλάδας στην ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα, όπως επεσήμανε, υπήρξε ανέκαθεν ενεργή δύναμη και επισπεύδουσα σε αυτή τη διαδικασία.
Ωστόσο, ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ότι αυτή η υποστήριξη συνδέεται άρρηκτα με την προσήλωση στο διεθνές δίκαιο, την τήρηση του κράτους δικαίου και τον απαρέγκλιτο σεβασμό των αρχών της δημοκρατίας. Αυτές οι αρχές της “ευρωπαϊκής οικογένειας”, σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, παραμένουν αδιαπραγμάτευτες για οποιαδήποτε υποψήφια χώρα.
Στρατηγική Αυτονομία της ΕΕ σε Κρίσιμες Περιόδους
Η συνάντηση στη Βαρσοβία πραγματοποιείται σε μια “εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή” για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι απαραίτητο, υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης, η ΕΕ να αναπτύξει τις αμυντικές της δυνατότητες και να ενισχύσει το διεθνές της αποτύπωμα, ώστε να διατηρήσει μια ισχυρή θέση σε έναν ταραχώδη κόσμο.
Διδάγματα Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και Σύγχρονες Συγκρούσεις
Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στην παγκόσμια κατάσταση, επισημαίνοντας ότι 80 χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο κόσμος βρίσκεται ίσως στη χειρότερη στιγμή του. Ανέφερε χαρακτηριστικά:
- τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία μετά τη ρωσική επίθεση,
- τις εχθροπραξίες στη Γάζα,
- τις νέες εστίες συρράξεων σε διάφορα σημεία του πλανήτη, όπως μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν,
- τις συνθήκες ανθρώπινης απαξίωσης και ανέχειας, ιδίως στην Υποσαχάρια Αφρική και το Σουδάν.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα, κατέληξε ο κ. Γεραπετρίτης, οφείλουν να δώσουν έμφαση στο να παραμείνουν ενεργά τα διδάγματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ανθρώπινη αξία και η ελευθερία πρέπει να αποτελούν το ύψιστο ζητούμενο για ολόκληρο τον κόσμο.