Ο Γεραπετρίτης: Καμία Συμφωνία για Τυπική ή Άτυπη Αναστολή του Διαλόγου με την Τουρκία

«Δεν υφίσταται καμία συμφωνία για τυπική ή άτυπη αναστολή του διαλόγου με την Τουρκία», τονίζει ο Υπουργός Εξωτερικών.

Δεν σταματά ο διάλογος με την Τουρκία

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία για αναστολή του διαλόγου με την Τουρκία, είτε τυπική είτε άτυπη.

Αν και δεν έχει βρεθεί ακόμη κοινός τόπος για την έναρξη συζητήσεων σχετικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, η Ελλάδα διατηρεί τη στρατηγική επιλογή της συνέχισης του διαλόγου, όπως καθορίστηκε στη Διακήρυξη των Αθηνών στις 7 Δεκεμβρίου 2023.

Επόμενα βήματα στο πλαίσιο του διαλόγου

Ο Υπουργός αναφέρει συγκεκριμένες προσεχείς δράσεις:

  • Συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στη Θεσσαλονίκη στις 28 Απριλίου.
  • Ελληνική επιχειρηματική αποστολή στην Κωνσταντινούπολη στις 8-9 Μαΐου, στο πλαίσιο της Θετικής Ατζέντας.

Αποτελέσματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης υπογραμμίζει τα απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα του δομημένου ελληνοτουρκικού διαλόγου:

  • Επανεκκίνηση της συζήτησης για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.
  • Μείωση των μαζικών παραβιάσεων εθνικού εναέριου χώρου.
  • Έλεγχος κυκλωμάτων διακινητών στο Αιγαίο.
  • Αύξηση του διμερούς εμπορίου.
  • Διεύρυνση της τουριστικής κίνησης μέσω της γρήγορης θεώρησης εισόδου (express visa) για Τούρκους πολίτες σε συγκεκριμένα νησιά, που φέτος περιλαμβάνει επιπλέον την Πάτμο και τη Σαμοθράκη.

Κορυφαία εκδήλωση αυτού του διαλόγου αποτελεί το περιοδικό Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο «θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα σε χρόνο που θα το επιτρέψουν οι υποχρεώσεις του πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου».

Διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας

Ο Υπουργός σημειώνει ότι διατηρεί ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τον Τούρκο ομόλογό του, συζητώντας τακτικά διμερή, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Στόχος είναι η διατήρηση ενός ήπιου κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών και η πρόληψη εντάσεων.

«Ας μην εθελοτυφλούμε», δηλώνει. «Το να διατηρείται ένα σχετικά ήρεμο κλίμα στις σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας για σχεδόν δύο χρόνια, χωρίς να αφιστάμεθα από τις βασικές μας θέσεις, δεν είναι ούτε αυτονόητο ούτε δεδομένο. Και, πάντως, σε συνθήκες διεθνούς αβεβαιότητας και ασυμμετρίας είναι εξαιρετικά σημαντικό».

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και Ηλεκτρική Διασύνδεση

Αναφορικά με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, ο Γιώργος Γεραπετρίτης επισημαίνει ότι η Ελλάδα καθορίζει, για πρώτη φορά, κανόνες για την οργάνωση και κατανομή των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στον θαλάσσιο χώρο. Παράλληλα, χαρτογραφούνται τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Σχετικά με το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, διευκρινίζει ότι δεν είχε αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία επανεκκίνησης εργασιών ή έκδοσης Navtex, καθώς οι ενέργειες αυτές δεν αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών.

«Ο καθένας μπορεί να καταλάβει την τεχνική συνθετότητα ακόμη και για την έκδοση τμηματικών Navtex για ένα έργο που περιλαμβάνει θαλάσσια έρευνα, σε πρώτη φάση, τουλάχιστον 6 μηνών», σημειώνει. «Αισθάνομαι ότι με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που διαμορφώνεται σχετικά με το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, χάνεται η μεγάλη εικόνα της Ελλάδας που ψηλώνει καθημερινά. Μιας Ελλάδας με δυναμική διπλωματία, ανθεκτική οικονομία, ενεργειακή αυτονομία και ισχυρή άμυνα».

Πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου

Η σύγκλιση του 1ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας-Αιγύπτου στην Αθήνα στις 7 Μαΐου 2025 χαρακτηρίζεται ως «ιστορικό ορόσημο της πολιτικής βούλησης των δύο κρατών να θεσμοθετήσουν Στρατηγική Εταιρική Σχέση, να διευρύνουν και να εμβαπθύνουν τη διμερή τους συνεργασία, με έμφαση στους τομείς της οικονομίας, ενέργειας, μετανάστευσης, παιδείας και πολιτισμού».

«Η σταθερότητα της Αιγύπτου είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα», υπογραμμίζει ο Υπουργός. «Αθήνα και Κάιρο αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Ας μην ξεχνάμε ότι η Αίγυπτος συνορεύει με δύο κράτη σε παρατεταμένη κρίση, τη Λιβύη και το Σουδάν».

Ο ρόλος της Αιγύπτου θεωρείται καθοριστικός για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα. Έχει συμφωνηθεί η καθιέρωση νόμιμης οδού μετανάστευσης για την πρόσκληση εργατικού δυναμικού από την Αίγυπτο. Επιπλέον, προωθείται το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY Interconnector), το οποίο θα μεταφέρει καθαρή ηλεκτρική ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου και αναδεικνύοντας την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο.

«Είναι προπάντων μια συμφωνία-υπόδειγμα αρμονικής συνύπαρξης γειτονικών λαών και διπλωματικής σύμπλευσης, με τεράστια πρόσθετη αξία για τη χώρας μας», καταλήγει ο Γιώργος Γεραπετρίτης.</

δειτε ακομα

δειτε ακομα