Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ανακοίνωσε τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.
Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας στην Αττάλεια
Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, σε συνέντευξή του στο 5ο FORUM του Οικονομικού Ταχυδρόμου, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του καλοκαιριού. Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε την πυκνή ατζέντα των δύο ηγετών, όμως εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθεί ο κατάλληλος χρόνος. Το ζήτημα θα τεθεί στο περιθώριο της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια στα μέσα Μαΐου, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία.
Ελληνοτουρκικός Διάλογος και Πρόληψη Κρίσεων
Ο Υπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες για την αναδόμηση της συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας τα τελευταία δύο χρόνια, χαρακτηρίζοντάς τες ως πολύ δύσκολες. «Σήμερα έχουμε παγιώσει ως κατάκτηση, πάνω και πέρα από όλα, έναν διάλογο», δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι αυτός επιτρέπει την πρόληψη κρίσεων. Οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας διασφαλίζουν την ειρήνη στην περιοχή.
Επισήμανε τη θετική εξέλιξη στις παραβιάσεις, οι οποίες έχουν μειωθεί σημαντικά, καθώς και τον συντονισμό στο μεταναστευτικό, όπου τα δίκτυα των διακινητών αντιμετωπίζονται καθημερινά. Αυτοί και πολλοί άλλοι τομείς δομούν καλύτερη σχέση μεταξύ των δύο χωρών.
Αναγνώρισε την ύπαρξη διαφορών, σημειώνοντας πως θα ήταν εξωπραγματικό να πιστεύουμε ότι ζητήματα δεκαετιών θα λυθούν σε δύο χρόνια. Τα θέματα που θέτει η Άγκυρα έχουν τις ρίζες τους σε προηγούμενες δεκαετίες και δεν προέκυψαν την τελευταία διετία.
Ενεργειακή Διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ
Σχετικά με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε τη μεγάλη σημασία της, ιδιαίτερα για την Κύπρο, καθώς αίρει την ενεργειακή ανασφάλεια του νησιού. Η συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου για τη δεύτερη φάση ήταν εξαρχής στον σχεδιασμό και δεν τον αλλάζει. Η Ελλάδα πιστεύει ακράδαντα στη σημασία των διασυνδέσεων γενικά, είτε πρόκειται για ηλεκτρικές είτε για επικοινωνιών και δεδομένων, και το έργο θα συνεχιστεί.
Ο Υπουργός υπογράμμισε την ανάπτυξη της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου τα τελευταία έξι χρόνια, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Έργα όπως η ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου, η σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου και Ισραήλ, οι κάθετοι άξονες, οι σταθμοί LNG και FSRU στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και η σημαντική ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών, έχουν αλλάξει την ενεργειακή φιλοσοφία της χώρας και την έχουν αναβαθμίσει ουσιωδώς.
Ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη και Σχέσεις με την Τουρκία
Αναφερόμενος στο πρόσφατο ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Γεραπετρίτης είχε συναντήσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, την Ομογένεια, επισκέφθηκε ιδρύματα της Ρωμιοσύνης και την Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Συμμετείχε επίσης σε ανεπίσημο δείπνο με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, όπου συζητήθηκαν θέματα επικαιρότητας, όπως διεθνείς και περιφερειακές προκλήσεις και το θέμα της Κύπρου. Έθεσε την πάγια θέση της Ελλάδας για την αποφυγή μονομερών ενεργειών που υπονομεύουν την πρόοδο, καθώς και ζητήματα που άπτονται του Πολιτικού Διαλόγου και της Θετικής Ατζέντας.
Σημείωσε τη σημαντική αύξηση του διμερούς εμπορίου, όπου Ελλάδα και Τουρκία έχουν θέσει φιλόδοξο στόχο τον διπλασιασμό του. Πιστεύει ότι τα επόμενα χρόνια θα επιφέρουν καλύτερη οικονομική συνεργασία, υπό την προϋπόθεση σταθερής γεωπολιτικής και διπλωματικής στάσης.
Η Θετική Ατζέντα έχει λειτουργήσει σε δύο επίπεδα: στην οικονομία (διμερείς επενδύσεις, εμπόριο) και στη διπλωματία μεταξύ των πολιτών. Ο ελληνοτουρκικός διάλογος, σε αντίθεση με προηγούμενες προσπάθειες προσέγγισης, είναι απολύτως δομημένος, με πυλώνες, χρονοδιαγράμματα και παραδοτέα.
Ευρωπαϊκή Στρατηγική Αυτονομία και Άμυνα
Το εργαλείο ReArm, που αναπτύσσεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί ένα νέο μεγάλο εργαλείο για τη στρατηγική αυτονομία, οδηγώντας σε μετασχηματισμό της οικονομικής ένωσης σε γεωπολιτική ένωση. Η Ευρώπη οφείλει να απαλλαγεί από τις εξαρτήσεις και να ακολουθήσει μια πιο αυτόνομη πορεία, η οποία εγγυάται και την ασφάλειά της.
Ο Ρόλος της Τουρκίας και ο Σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου
Σχετικά με τον ρόλο της Τουρκίας, ο κ. Γεραπετρίτης αναγνώρισε ότι αποτελεί ισχυρό παράγοντα, εταίρο του ΝΑΤΟ και υπό ένταξη κράτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η βασική υποχρέωση της Τουρκίας είναι ο σεβασμός των κανόνων του διεθνούς δικαίου και της ακεραιότητας των συμμάχων κρατών.
Τόνισε ότι η απειλή πολέμου από την Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας για ζητήματα κυριαρχίας αποτελεί σοβαρό εμπόδιο. Το ίδιο ισχύει και για την κατοχή της Κύπρου. Δεν είναι νοητή η εμπλοκή μιας χώρας χωρίς ταυτόχρονο απόλυτο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας των κρατών.
Η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει καταφέρει να ενεργοποιήσει το Κυπριακό ως μείζον θέμα στα Ηνωμένα Έθνη. Η Τουρκία κινείται στη γραμμή της διχοτόμησης του νησιού και της κυριαρχικής ισότητας, θέσεις εκτός πλαισίου ΟΗΕ και Συμβουλίου Ασφαλείας, οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές.
Η Ελλάδα, με ένα ισχυρό τρίπτυχο – ισχυρή διπλωματία, ακμάζουσα οικονομία, και αναπτυσσόμενη εθνική άμυνα – μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια.
Σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ και Περιφερειακές Συνεργασίες
Οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ βρίσκονται στο βέλτιστο επίπεδο, έχοντας εξελιχθεί σε μείζονα αμυντική συνεργασία, αναμένοντας περαιτέρω ανάπτυξη. Στο πλαίσιο της πολυμερούς διπλωματίας, η Ελλάδα διατηρεί άριστες σχέσεις με τον αραβικό κόσμο. Η επίσκεψη αντιπροσωπείας της αιγυπτιακής κυβέρνησης υπό τον Πρόεδρο Σίσι στην Αθήνα για το Ανώτατο Συμβούλιο υπογραμμίζει τη σημασία της Αιγύπτου ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.
Η Ελλάδα αναπτύσσει στρατηγικές σχέσεις με χώρες μεγάλης διεθνούς δυναμικής, όπως η Ινδία. Ολοκληρώνοντας, ο Υπουργός τόνισε: «Η Ελλάδα είναι παντού, είναι ισχυρή, μεγαλώνει το διπλωματικό της αποτύπωμα».