Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε χθες επαφές με τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας, στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων για την υποβολή πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, αναφορικά με τον τρόπο που διαχειρίστηκε την τραγωδία στα Τέμπη. Ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι «η απόκρυψη στοιχείων έχει αποκαλυφθεί, και ο κύριος Μητσοτάκης δεν έχει πλέον καμία δικαιολογία», επισημαίνοντας ότι «η κοινωνία απαιτεί άμεσες δράσεις και δεν έχουμε περιθώρια αναμονής».
Μόνο οι αρχηγοί δύο κομμάτων δήλωσαν ότι είναι υπέρ της πρότασης δυσπιστίας. Ο Αλέξης Χαρίτσης από τη Νέα Αριστερά και η Ζωή Κωνσταντοπούλου από την Πλεύση Ελευθερίας επιβεβαίωσαν την προθυμία τους να υπογράψουν το αίτημα για πρόταση δυσπιστίας.
Από την άλλη, οι ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ επέλεξαν διαφορετική προσέγγιση. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ενημέρωσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να περιμένει τα νέα στοιχεία πριν υποβληθεί η πρόταση δυσπιστίας, γεγονός που υποδηλώνει επιφυλακτικότητα σε σχέση με την κοινοβουλευτική στρατηγική. «Δεν πρέπει να χάσουμε αυτή τη σημαντική ευκαιρία» είπε, «αν και μπορούμε να επανέλθουμε σε έξι μήνες».
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισήμανε ότι το ΚΚΕ θα υποστηρίξει την πρόταση εφόσον συγκεντρωθούν οι απαραίτητες 50 υπογραφές, αλλά δεν επιθυμεί να συνυπογράψει με άλλα κόμματα. Το ΚΚΕ επιρρίπτει ευθύνες και στην κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και σε άλλα πολιτικά κόμματα που, όπως αναφέρει, υποστηρίζουν τις κυρίαρχες πολιτικές που οδήγησαν στην τραγωδία.
Ανάλυση της πρότασης μομφής
Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί 26 βουλευτές, της Νέας Αριστεράς 11 και της Πλεύσης Ελευθερίας 6, συνολικά 43, κάτι που δεν επαρκεί για να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας, καθώς απαιτούνται 50. Έτσι, η προσπάθεια του Σωκράτη Φάμελλου φαίνεται να σκοντάφτει σε αυτό το σημείο. Ομοίως, το ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε να υποστηρίξει την πρόταση μόλις γίνουν διαθέσιμα τα πορίσματα του ΕΜΠ και του ερευνητικού κέντρου της Γάνδης, κάτι που σημαίνει ότι η διαδικασία πιθανόν να καθυστερήσει λίγο ακόμα.
Αυτό αναδεικνύει δύο καίρια ζητήματα. Πρώτον, η προοδευτική αντιπολίτευση φαίνεται να μην έχει ενιαία στρατηγική, και δεύτερον, οι στρατηγικές προτεραιότητες κομμάτων ενδέχεται να εμποδίζουν την άμεση αντίδραση στις αυξανόμενες κοινωνικές πιέσεις που απορρέουν από τις μαζικές διαδηλώσεις.
Αυτό δίνει στον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του την ευκαιρία να επαναστατούν και να επινοήσουν τρόπους βελτίωσης της εικόνας τους, με πληροφορίες που κυκλοφορούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξετάζει τις αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησής του. Υποψήφιοι για απομάκρυνση περιλαμβάνουν τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας καθώς και τον υπουργό Μεταφορών.
Αν προχωρήσει σε ανασχηματισμό αμέσως μετά την υποβολή των πορισμάτων, θα μπορέσει να ισχυριστεί ότι παίρνει δραστικά μέτρα για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της κυβέρνησης, ελπίζοντας ότι θα περιορίσει την κοινωνική δυσαρέσκεια. Σε αυτή την περίπτωση, η πρόταση δυσπιστίας θα μπορούσε να χάσει την ορμή της.