Ντόρα: Ελλάδα και Τουρκία σε δρόμο ειρηνικής συμφωνίας

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ στη Σούδα, η Ντόρα Μπακογιάννη, πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, εξέφρασε τις απόψεις της για τις σχέσεις της Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες.

«Η Ελλάδα δείχνει αφοσίωση στην ειρηνική επίλυση των ζητημάτων που εκκρεμούν με τις γειτονικές χώρες, πάντα σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, ειδικά το Δίκαιο της Θάλασσας και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Αυτές οι συμβάσεις είναι καίριας σημασίας για μια ναυτική χώρα όπως η Ελλάδα» επισήμανε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Συνέχισε σημειώνοντας ότι για τους τελευταίους 15 μήνες οι διμερείς σχέσεις έχουν βελτιωθεί αισθητά. «Έχουμε σταματήσει τις παραβιάσεις στον εναέριο χώρο μας και έχουν πραγματοποιηθεί πολλές πολιτικές συναντήσεις, συμπεριλαμβανομένης της μεταξύ του πρωθυπουργού Μητσοτάκη και του προεδρου Ερντογάν. Αυτή η ανανεωμένη συνεργασία μας έχει φέρει θετικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα στους τομείς της μετανάστευσης και του τουρισμού» δήλωσε.

Με αισιοδοξία, η Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι αυτές οι εξελίξεις δημιουργούν ένα παράθυρο ευκαιρίας για να εξεταστούν πιο βαθιά πολιτικά ζητήματα.

«Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στη διάρκεια ειρηνικών διαπραγματεύσεων για να επιλύσουμε τη μοναδική μας διαφορά με την Τουρκία: αυτή της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Στόχος μας είναι να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που να βασίζεται σε αμοιβαία καλή πίστη, ακριβώς όπως κάναμε με άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Ιταλία και η Αίγυπτος το 2020.»

«Εάν οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν καταφέρουν να φέρουν αποτέλεσμα, η θέση μας είναι να παραπέμψουμε την οριοθέτηση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» πρόσθεσε η κυρία Μπακογιάννη.

Κλείνοντας την ομιλία της, τόνισε ότι ως συμμάχους στο ΝΑΤΟ και γείτονες σε μια ταραγμένη περιοχή, οι χώρες μας έχουν ηθική και στρατηγική υποχρέωση να επιλύσουν αυτή τη διαφορά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, αφήνοντας πίσω τις παλιές διαφορές.

Αναφερόμενη στην κατάσταση στην Ουκρανία, υποστήριξε ότι η στήριξη της Ουκρανίας στον αγώνα της εναντίον της Ρωσίας είναι κρίσιμη. «Αν δεν υπερασπιστούμε την Ουκρανία τώρα, μπορεί σύντομα να βρεθούμε να υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας στις δικές τους επικράτειες» προειδοποίησε.

«Η αποδοχή της επιθετικής πολιτικής του Πούτιν θα δώσει ελπίδα όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και σε κάθε υπερδυνάμει που επιδιώκει να αλλάξει το Διεθνές Δίκαιο διά της βίας» κατέληξε.

δειτε ακομα

δειτε ακομα