Νίκος Ταχιάος: Το Μετρό Θεσσαλονίκης και η Ταυτότητα της Πόλης

Το λογότυπο του μετρό Θεσσαλονίκης σίγουρα δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό ομόθυμα από όλους. Αυτό συμβαίνει γιατί η αισθητική είναι υποκειμενική και δύσκολα μπορεί κανείς να πετύχει τη σύμπνοια των απόψεων. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Ας εξετάσουμε όμως ποιος ήταν ο στόχος πίσω από την οπτική ταυτότητα του μετρό. Ο σχεδιασμός περιλάμβανε ένα σύμβολο, το οποίο βασίζεται στο γράμμα Μ. Όσο απλό ακούγεται, στην πραγματικότητα είναι ένα πολύπλοκο εγχείρημα. Δεν πρόκειται απλώς για τη δημιουργία ενός νέου στοιχείου κειμένου ή ενός σήματος που να μην έχει καμία σχέση με την υλοποίηση του μετρό.

Η ταυτότητα του μετρό της Θεσσαλονίκης εμπνέεται από την πλούσια ιστορία της πόλης, ανακαλώντας τις ένδοξες εποχές της ως Συμβασιλεύουσας του Βυζαντίου. Η απόδοση του γράμματος “μ” έχει εξεταστεί στα χειρόγραφα της εποχής και η επιλογή έγινε για μια πιο σύγχρονη και ευανάγνωστη γραφή, που διατηρεί ωστόσο μια λιτή αισθητική.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία, δημιουργήθηκε μια ταυτότητα που υποδηλώνει το ιστορικό βάθος της Θεσσαλονίκης, χωρίς αυτό να την περιορίζει. Αποφεύγονται οι κοινότοπες απεικονίσεις και στοιχεία που συχνά πλημμυρίζουν τις οπτικές ταυτότητες, προσφέροντας απλότητα, κίνηση και μια εντυπωσιακή λιτότητα. Το λογότυπο όχι μόνο αναδεικνύει την ταυτότητα της πόλης, που ανακάλυψε η ανασκαφή, αλλά αποτελεί και έναν σύγχρονο μάρτυρα της εξέλιξης του έργου του μετρό. Τελικά, έχουμε ένα μοντέρνο και φρέσκο σχέδιο που ξεχωρίζει.

δειτε ακομα

δειτε ακομα