*Νίκος Παπαϊωάννου: Αυτοδίκαια αναστολή φοιτητικής ιδιότητας για 24 μήνες με ποινική δίωξη*

Νέο αέρα τάξης στα πανεπιστήμια φιλοδοξεί να φέρει το επικείμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.

Ένα μόνο πειθαρχικό και άμεση έναρξη δίωξης

«Ένα μόνο πειθαρχικό και άμεση έναρξη της πειθαρχικής δίωξης του οποιουδήποτε προκαλεί οποιοδήποτε πρόβλημα μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Παιδείας, Νίκος Παπαϊωάννου, τονίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την ανομία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαϊωάννου στην ΕΡΤ ανέπτυξε τα κύρια σημεία του νομοσχεδίου, το οποίο εισάγει ένα αυστηρότερο πλαίσιο τόσο σε πειθαρχικό όσο και σε ποινικό επίπεδο:

  • «Το οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να είναι από το να μην αφήνω κάποιον να κάνει μάθημα μέχρι το να καταστρέφω τη δημόσια περιουσία ή να καταλαμβάνει καταλαμβάνουν χώρο».

  • «Δεύτερον, αυτοδίκαιη αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας έως 24 μήνες σε περίπτωση ποινικής δίωξης». Αυτό αφορά «πράξεις βίας κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας κάποιου μέσα στην πανεπιστημιακή κοινότητα ή καταστροφή της δημόσιας περιουσίας».

Ο Υφυπουργός επεσήμανε ότι κανένας πρύτανης ή ακαδημαϊκός δάσκαλος δεν θα βρεθεί σε αντιδικία με φοιτητές, καθώς οι διαδικασίες θα είναι σαφείς και αυτοματοποιημένες.

Θέσπιση ειδικού ποινικού πλαισίου για την πανεπιστημιακή βία

«Ανακοινώσαμε τη θέσπιση ειδικού ποινικού πλαισίου για την πανεπιστημιακή βία με εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων, κατά απόλυτη προτεραιότητα μάλιστα και τη θέσπιση ειδικών διαδικασιών, έτσι ώστε και προθεσμιών για την ταχεία απονομή της δικαιοσύνης», τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου, υπογραμμίζοντας τη βαρύτητα που δίνεται στην άμεση αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Διευκρίνισε τη διάκριση μεταξύ πειθαρχικής και ποινικής δίωξης:

  • «Άλλο πράγμα η πειθαρχική δίωξη και άλλο πράμα η ποινική δίωξη».

  • Η πειθαρχική δίωξη ασκείται από τον πρύτανη ή το πειθαρχικό συμβούλιο.

  • Αντίθετα, «αν ασκηθεί στο άτομο ποινική δίωξη ανάλογα με το αδίκημα για το οποίο ασκείται η ποινική δίωξη, τότε αυτόματα αναστέλλεται η ιδιότητα του έως 24 μήνες».

Τέλος, αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της ακαδημαϊκής κάρτας και στα σχέδια φύλαξης των πανεπιστημίων, ώστε η είσοδος σε κλειστούς χώρους να γίνεται με έλεγχο μέσω αυτής, διασφαλίζοντας την ασφάλεια και την ομαλή λειτουργία των ιδρυμάτων.

δειτε ακομα

δειτε ακομα