“Η τελευταία απόφαση της Γερμανίας για την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων υποδηλώνει την αυξανόμενη ανησυχία γύρω από την παράτυπη μετανάστευση, καθώς και την επιτακτική ανάγκη για μια πιο αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών,” δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στα “Παραπολιτικά” και τον Κ. Παπαχλιμίντζο, ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι «δεν έχει τεθεί ποτέ, ούτε και τώρα χαρακτηρίζεται ως θέμα από τη γερμανική πλευρά, το ζήτημα των μαζικών επιστροφών στην Ελλάδα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πλήρως».
Αναλύοντας την απόφαση του Βερολίνου, ο υπουργός τόνισε: «Η στροφή αυτή στην πολιτική της Γερμανίας ανταγωνιστεί την άνθιση των προσφυγικών ροών και την επιθυμία της κυβέρνησης Σολτς να ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορα για την αποτροπή της παράνομης εισόδου και την προστασία των ευρωπαϊκών αξιών. Αυτή η νέα κατεύθυνση στη μεταναστευτική πολιτική της Γερμανίας επιδιώκει να αποδυναμώσει τη θέση της χώρας ως «μαγνήτη» για τους παράτυπους μετανάστες.
Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει συζήτηση ούτε και σημερινή που να αφορά μαζικές επιστροφές στην Ελλάδα από τη γερμανική πλευρά. Είναι σημαντικό να το καταστήσουμε σαφές.
Η Γερμανία επιθυμεί τη στενή συνεργασία με την Ελλάδα για την από κοινού διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, πάντα στα πλαίσια της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ωστόσο, είναι φανερό ότι υπάρχει μια γενικότερη τάση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προσανατολίζεται σε μια αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική, αντλώντας από τις ανησυχίες των κοινωνιών σχετικά με την ανεξέλεγκτη παράτυπη μετανάστευση. Αυτό το μήνυμα είναι κάτι που χρειαζόμαστε να κατανοήσουμε. Ωστόσο, η προσέγγισή μας πρέπει να διατηρήσει το πνεύμα της Συνθήκης του Σένγκεν και του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, τα οποία έχουν ψηφιστεί εκ των προτέρων και προϋποθέτουν εκτενείς και λεπτές διαδικασίες.
Είναι κρίσιμο να παραμείνουμε σε αυτό το πλαίσιο και να επικεντρωθούμε στις αρχές της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, διασφαλίζοντας ότι κανένα κράτος-μέλος δε θα ενεργεί με μονομερή, αυθαίρετο ή αποσπασματικό τρόπο σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική.