Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, τόνισε την επείγουσα ανάγκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση να επενδύσει ουσιαστικά στην ενίσχυση των αμυντικών της δυνατοτήτων.
Ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Άμυνας: Οι Προτάσεις Δένδια
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κολλέγιο της Ευρώπης στη Μπρυζ, με θέμα «Ο ρόλος της Ελλάδας στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ε.Ε. και η συνεισφορά της στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού αμυντικού βραχίονα», ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να επικεντρωθεί στην ανασυγκρότηση της αμυντικής της βιομηχανικής βάσης και στην προσαρμογή στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις.
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ανάπτυξης και παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), επισημαίνοντας ότι χώρες όπως η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία έχουν σημαντική παραγωγική ικανότητα σε αυτόν τον τομέα. Ο κ. Δένδιας τόνισε πως ενώ η Ευρώπη διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία, υστερεί στην παραγωγή και στην καινοτομία.
Ανάγκη για Καινοτομία και Ευρωπαϊκή Αυτονομία
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου ευρωπαϊκού αμυντικού οικοσυστήματος, ικανού να προσφέρει καινοτόμες λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές ένοπλες δυνάμεις. Ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα των αεροσκαφών Stealth, όπου η Ευρώπη υστερεί, με το αμερικανικό F-35 να αποτελεί την μοναδική διαθέσιμη επιλογή.
Συνεχίζοντας, εξήγησε ότι το μέλλον της αεροπορικής μάχης δεν έγκειται μόνο στα παραδοσιακά μαχητικά αεροσκάφη, αλλά σε μια πλατφόρμα όπως το F-35, πλαισιωμένη από ένα σμήνος μη επανδρωμένων αεροσκαφών που θα διεξάγουν την κύρια μάχη, με τον πιλότο να έχει έναν καθαρά συντονιστικό ρόλο.
Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η επιδίωξη της ευρωπαϊκής αμυντικής αυτονομίας δεν έρχεται σε αντίθεση με τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, αλλά είναι συμπληρωματική. Αναγνώρισε ότι η Ευρώπη έχει αφήσει την άμυνα να υποχωρήσει στις προτεραιότητές της για αρκετά χρόνια, και ότι η επίτευξη αμυντικής αυτονομίας είναι μια μακροχρόνια διαδικασία.
Οι Προκλήσεις της Αμυντικής Αυτονομίας
Επισήμανε ότι ακόμη και αν η Ευρώπη ξεκινήσει άμεσα τις παραγγελίες πλοίων και υποβρυχίων, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να παραδοθούν. Εκτίμησε ότι τα οικονομικά μεγέθη που απαιτούνται για την αμυντική αυτονομία της ΕΕ υπερβαίνουν τα 150 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ παράλληλα, υπάρχουν ελλείψεις στις απαραίτητες υποδομές για την παραγωγή του απαιτούμενου εξοπλισμού σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Τόνισε επίσης ότι, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αλλάξει ριζικά τον σύγχρονο πόλεμο, απαιτώντας ολική μεταρρύθμιση στον τρόπο διεξαγωγής των μαχών και στον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται.
Η Συμβολή των Πολιτών στην Άμυνα
Αναφερόμενος στη σημασία της συμμετοχής των πολιτών στην άμυνα, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι «Ο πολίτης υπηρετεί στο στρατό μιας Δημοκρατίας». Τόνισε την αναγκαιότητα της επαγγελματικής ραχοκοκαλιάς στις ένοπλες δυνάμεις, αλλά και την υποχρέωση των πολιτών να προστατεύουν τις χώρες και τις αξίες τους.
Ελληνική Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκές Αμυντικές Πρωτοβουλίες
Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές αμυντικές πρωτοβουλίες, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ διεξάγει δύο ναυτικές επιχειρήσεις με ελληνικά ονόματα: την ΕΙΡΗΝΗ, βόρεια της Λιβύης, και την ΑΣΠΙΔΕΣ, στην Ερυθρά Θάλασσα.
Αναγνώρισε ότι η Ευρώπη δεν είναι ακόμη έτοιμη να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες υβριδικές απειλές, ιδίως μετά το Brexit, αλλά τόνισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες προετοιμασίας και σε αυτόν τον τομέα. Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια του ουκρανικού πολέμου έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στον τομέα της αντιμετώπισης των υβριδικών απειλών, οι οποίες αποτελούν πλέον ένα νέο πεδίο διεξαγωγής πολέμου.
Πριν από τη δημόσια συζήτηση, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε συνάντηση με την πρύτανη του Κολλεγίου της Ευρώπης και πρώην Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και Διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων, Κωνσταντίνο Φίλη, όπου συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.